Den stora terrorrättegången i Frankrike

Uppdaterad 2021-09-16 | Publicerad 2021-09-08

130 personer dödades i terrorattacken i Frankrike november 2015.

Nu inleds rättegången, som är den största i landets historia.

I podden Aftonbladet Utrikes går vi igenom allt du behöver veta om dådet – och vad som hänt därefter.

Gäst: Johanna Frändén, korrespondent i Frankrike.

Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.

  • Dåden utfördes den 13 november 2015 på sex platser i och kring Paris. 130 personer dödades och hundratals skadades, majoriteten av dem på rockklubben Bataclán där gärningsmännen gick till attack under en konsert.
  • Detta var troligtvis de dittills första och största koordinerade attackerna som terrorsekten IS utfört i Europa. Planeringen inför tycks ha varit omfattande. IS har därefter tagit på sig fler dåd i Europa, men de har blivit långt färre sedan sekten besegrades 2019.
  • När rättegången nu startar är 20 personer misstänkta för bland annat förberedelser och logistik kring attackerna. Men bara en av de aktiva gärningsmännen tros vara i livet. Salah Abdeslam, 31, misstänks ha skjutsat tre kumpaner till fotbollsarenan Stade de France där den första attacken skedde. Även en svensk, Osama Krayem, är åtalad.
  • Rättegången kommer att pågå fram till maj 2022. Den äger rum i specialbyggda lokaler inne i justitiepalatset, på Île de la Cité i centrala Paris. 330 advokater deltar, varav cirka 300 företräder 1 765 offer och anhöriga. Ett av vittnena som kommer att höras är den förre presidenten Francois Hollande, som var på Stade de France den 13 november.
  • Efter dådet har Europa ökat sitt underrättelsesamarbete, och i dag lyckas myndigheterna oftare avvärja större attackplaner från extremister och jihadister. Länder som Frankrike har infört skärpta terrorlagar. Men de ensamma radikaliserade gärningsmännen är desto svårare att stoppa.