Sturska svampplockare söker förgiftningsråd

Beatrice Nordensson/TT

Uppdaterad 2021-09-05 | Publicerad 2021-09-04

Svampsäsongen är i gång och det märks inte bara i skogen utan även på Giftinformationscentralen.

– Man är ofta mycket sturskare när man plockar och äter svamp än när man har ätit den, säger överläkaren Christin Edmark.

I augusti fick Giftinformationscentralen (GIC) 342 svamprelaterade frågor, säger Christin Edmark som är överläkare där.

Antalet förfrågningar är ungefär lika många som det brukar vara i augusti varje år. Flest frågor om svampförgiftning får GIC i september.

– Då har vi mellan 300 och 900 samtal. 2017, som verkar ha varit ett riktigt svampår, hade vi 925 förfrågningar i september.

 Aftonbladets reporter Kerstin Nilsson och svampkonsulenten Cicci Hultqvist på jakt efter svamp i allmänhet och trattkantareller i synnerhet i Visättraskogen i Huddinge.

Blivit gammal

De flesta som vänder sig till GIC för att de blivit illamående eller kräkts efter att ha ätit svamp har inte fått i sig någon av de giftiga sorterna. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara.

– Ofta handlar det om svamp som är dåligt tillagad eller har blivit gammal, säger Christin Edmark.

Men i de fall där människor har ätit en svamp som verkligen är giftig är det oftast vit flugsvamp som är boven. I den svenska skogen kan den förväxlas med champinjon. Och för svampplockare från exempelvis Asien är den vita flugsvampen väldigt lik svampar som där är goda matsvampar.

– Det är som att vi skulle hitta en kantarell i Malaysia, säger Christin Edmark.

Skadar i tysthet

Den som fått i sig vit flugsvamp märker inte av det direkt. Och det är livsviktigt att komma under behandling.

– Det som är typiskt är att det dröjer flera timmar innan man får symtom. Man mår bra i sex till tolv timmar och sedan får man framför allt intensiva vattentunna diarréer och kräks. Sedan sker skadan i levern i det tysta. Om man stannar hemma mår man bra efter ett par dygn men levern bryts tyst ner. Inom en vecka kan man vara transplanterad.

Annan svamp som orsakar stor skada på kroppen vid förtäring är toppig giftspindling och orangebrun giftspindling. För oerfarna plockare kan de förväxlas med trattkantareller. Precis som den vita flugsvampen är symtomen på förgiftning inte omedelbara.

– Man får inte symtom förrän efter två till sju dagar, säger Christin Edmark.

Symtomen kan vara illamående, kräkningar, huvudvärk, trötthet, frossa, smärtor i ryggen samt törst. Urinmängderna kan vara både större och mindre än normalt. I svåra fall kan förgiftningen ge bestående njurskador.

Vit flugsvamp och toppig giftspindling är två av Sveriges giftigaste svampar.
Vit flugsvamp kan ge ödesdigra skador på levern. Utan snabb behandling kan det bli nödvändigt med levertransplantation. Arkivbild

Så vet du vilka svampar att plocka

Men vad är då Christin Edmarks bästa råd för att undvika obehagliga och farliga överraskningar efter svampturen.

– Det tråkiga rådet är att bara plocka svampar som man tycker att man känner till eller ha med sig en väldigt svampkunnig person med stor erfarenhet.

Hon säger också att man inte ska köpa svamp hur som helst.

– För några år sedan sålde en person svamp som champinjon i stora backar från en baklucka på en marknad. Det visade sig att alltihopa var vit flugsvamp.

De ätbara svamparna kantrell och stensopp står högt i kurs bland svampplockare – och nu finns det gott om dem i de svenka skogarna.

Följ ämnen i artikeln