Tusentals i protest mot polsk medielag

Nora Fernstedt

Publicerad 2021-12-19

Under söndagen har det varit stora demonstrationer i flera polska städer.

Anledningen är det nya lagförslag som kan stoppa landets främsta oberoende nyhetskanal.

Tusentals människor demonstrerade runt om i Polen på söndagen mot ett lagförslag om en djupt kritiserad medielag. Här i huvudstaden Warszawa.

Polacker samlades på söndagen i stadskärnor över hela landet för att protestera mot förslaget till den medielag som kritiker hävdar har konstruerats enkom för att stoppa nyhetskanalens sändningar.

I huvudstaden Warszawa demonstrerade tusentals utanför presidentpalatsen. De skanderade ”Fria medier” och ”Vi kräver ett veto”. Flera viftade med EU-flaggor.

Donald Tusk, tidigare framträdande EU-ledare, och nu ledare för Polens största oppositionsparti Medborgarplattformen, höll tal under söndagens demonstration mot en hårt kritiserad medielag.

Presidenten avgör

I fredags tog lagförslaget – något oväntat – ett stort steg närmare att bli verklighet.

Fram till dess var läget att en majoritet i det polska parlamentets underhus sejmen röstat för lagförslaget i augusti, men det lades på is redan i september, eftersom överhuset senaten då lade in ett veto.

Men i fredags röstade en majoritet i sejmen för att häva senatens veto och därmed behöver medielagen endast få presidenten Andrzej Dudas godkännande för att träda i kraft. (TT)

Det ligger i den polska presidenten Andrzej Dudas makt att ge ett kontroversiellt lagförslag grönt ljus. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln