Dystra prognosen: Rekordhög smittspridning i början av 2022

Publicerad 2021-12-31

Antalet nya fall befinner sig på rekordnivåer och det ser inte ljusare ut efter årsskiftet.

Virusprofessorn Tove Fall spår att det kan bli rekordhöga siffror även framöver.

– Om utvecklingen i Sverige följer den vi ser i Danmark och i andra länder kan vi förvänta oss en mycket hög smittspridning i början av 2022, säger hon i Aktuellt.

Smittspridningen i Sverige fortsätter att öka dramatiskt och under torsdagen var antalet nya fall uppe i den näst högsta nivån som någonsin uppmätts.

Smittspridningen, som kopplas till den nya omikronvarianten, är betydigt högre än Folkhälsomyndighetens värsta framtidsprognoser. Vilket kan leda till skärpta restriktioner framöver.

I går sa Tegnell att skärpta restriktioner kan komma att införas efter nyår.

Kan ebba ut 2022

Även i övriga världen galopperar nu smittspridningen, något som fått Världshälsoorganisationen (WHO) att höja ett varningens finger.

– Jag är djupt orolig för att den mer smittsamma omikronvarianten som florerar samtidigt som deltavarianten, ska utlösa en tsunami av sjukdomsfall, säger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Samtidigt poängterar WHO:s krischef, att omikron inte verkar ge lika hög dödlighet som sina föregångare, vilket ändå kan ses som ett ljus i tunneln.

– Den pandemi som förknippats med dödsfall och sjukhusinläggningar kan ebba ut 2022, men själva viruset kommer knappast att försvinna helt, säger Mike Ryan.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

”Större risk att du faktiskt smittas”

Enligt Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, kan det dock bli en tuff tid framöver. Om utvecklingen sker liknande andra länder kommer vi få rekordhöga siffror.

– I Danmark ser man nu att det är många fler bekräftade fall än under tidigare vågor. Så mycket sjuklighet och så många nya fall kommer att påverka oss på flera olika sätt, en del som kan vara svåra att förutspå, säger hon i torsdagens Aktuellt.

Som exempel nämner hon att det kan bli stora problem med testningen samt att samhällsviktig verksamhet påverkas om många är hemma från jobbet samtidigt.

Men även en större påverkan på en redan uttröttad sjukvård.

– För individen är det större risk att du faktiskt smittas under kommande period eftersom omikron är mer smittosamt och bryter lättare igenom vaccinet. Dock visar preliminära resultat att det är något lägre risk att hamna på sjukhus än med deltavarianten. Men samhället som stort påverkas hur lätt det är att hamna på sjukhus om man smittas, men med en högre smittspridning så kommer fler hamna på sjukhus, säger hon i Aktuellt.

Trängsel i julhandeln.

”Får se hur det bli i höst”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömer dock inte i nuläget att samhällsviktig verksamhet har ”försämrade förutsättningarna för att upprätthålla samhällets funktionalitet”. Undantaget är dock hälso- och sjukvård.

”Risker för ökad smittspridning och därmed även ökade vårdbehov under kommande veckor och månader medför att ansvariga aktörer behöver ha beredskap för ett försämrat läge, inklusive exempelvis hög personalfrånvaro” skriver myndigheten i ett utlåtande.

Den kommande perioden tror Tove Fall blir besvärlig sett till antalet nya fall och eventuella sjukhusinläggningar. Gällande framtiden tror hon inte att pandemin kommer att upphöra helt under 2022.

– Men jag hoppas att topparna blir mildare och att vi får längre lugna perioder i mellan. Jag känner mig ganska trygg med att det kommer se bättre ut under sommarsäsongen, men sedan får vi se hur det blir under hösten.