Polisens uppmaning: Åk inte hem klockan 16

”Undvik motorvägarna”

Uppdaterad 2021-12-02 | Publicerad 2021-12-01

Trafiken i Stockholmsområdet stängs nu ned.

Polisen varnar för omfattande störningar de kommande timmarna i kväll kopplat till ett toppmöte vid Arlanda.

– En flaskhals kommer slå till, säger Ola Österling på polisens ledningscentral.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Den internationella konferensen OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, pågår mellan torsdag och fredag.

Men inför onsdagseftermiddagen- och kvällen skickar Stockholmspolisen ut en särskild varning.

– Det kommer vara väldigt mycket avspärrningar under tre dagar, men särskilt mellan klockan 16 och 19 i dag, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Anledningen är att majoriteten av de gäster som ska delta på toppmötet anländer under den aktuella tiden. Det handlar om utrikesministrar och representanter från 57 Osse-länder, bland annat från Nordamerika, Europa, Centralasien samt Ryssland och USA.

– Nu klockan 16 räknar vi med att en av de här knutpunkterna, en flaskhals, kommer slå till. För det är väldigt många delegater som kommer mellan 16–19 och vi är på väg att gå ut med en särskild händelsenotis för det kommer vara väldigt mycket störningar, säger Ola Österling.

Hur gör man om man är på väg hem från jobbet klockan 16?

– Försök att inte vara på väg hem från jobbet klockan 16. Eller ta vägar som inte omfattas av de stora motorvägarna, ta de alternativa vägnäten runt om. Speciellt från city upp till strax norr om Arlanda. Det finns ett vägnät med länsvägar som man bör använda sig av. Det kommer bli lättare än att använda sig av E18 och framfört allt E4.

Gästerna landar på Arlanda flygplats och kommer eskorteras till centrala Stockholm. Vägarna kommer därför stängas av eller ledas om.

– Stockholmarna är ju duktiga på det här, och alla känner till att framför allt mellan hotellen i city, där delegaterna bor, och Arlanda Xpo (en hotell- och konferensanläggning) kommer det vara störningar timme från timme. Men speciellt i dag mellan 16–19 kommer det vara begränsad framkomlighet. Men det vet stockholmarna om och de är duktiga på det här.

Vid 16.30-tiden sa Österling:

– Nu är alla de avspärrningar som vi förvarande om slagna, så det är sänkt framkomlighet.

Ola Österling på polisen region Stockholm.