Kändisvalrossen Freya har avlivats

Uppdaterad 2022-08-15 | Publicerad 2022-08-14

Kändisvalrossen Freya har avlivats, skriver VG.

Beslutet togs under söndagen.

– Vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara, säger fiskedirektör Frank Bakke-Jensen.

Kändisvalrossen Freya har avlivats, skriver VG.

Hon har sedan några veckor tillbaka skapat rubriker och uppståndelse i både Norge och omvärlden.

Under sommaren har djuret simmat omkring i Oslofjorden, Bærum och Asker kommun. I augusti jagade hon en person som badade. Enligt polisen betedde sig Freya argt och ”väste”.

Polisen tvingades då rycka ut för säkra avstånd mellan valrossen och allmänheten. Sedan dess har människor varit för dåliga på att följa Fiskeridirektoratets uppmaning att hålla sig borta från djuret.

Människors liv och hälsa i fara

– Beslutet att avliva togs efter en samlad bedömning där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara, säger fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen på Fiskeridirektoratets hemsida.

Avlivningen genomfördes av personal på myndigheten.

– Välutbildad personal genomförde aktionen enligt gällande rutiner för avlivning av marina däggdjur. Det gick fort och utan dramatik, säger Bakke-Jensen.

Enligt honom togs beslutet efter att man konstaterat att det skulle bli för svårt att flytta henne. Beslutet har gjort en del människor upprörda.

– Det här fallet väcker uppmärksamhet, och det är ingen som tar lätt på något sådant. Men i takt med att situationen utvecklats tycker vi att det här var rätt, säger Frank Bakk-Jensen.

Följ ämnen i artikeln