Testbrist och förlängd svarstid – ”Borta från jobbet två veckor”

Publicerad 2022-01-09

Det råder akut brist på pcr-tester i Västra Götaland.

Svaren dröjer och varje natt flygs 5 000 prover till labb i Tyskland, som avlastar regionen.

– Jag vet inte varför det blivit så här i Göteborg, alla visste ju vad som skulle hända, säger fritidsledaren Jonatan Kipowsky som inte lyckats få ett test.

Under mellandagarna togs 54 000 pcr-tester i Västra Götaland och redan innan jul var provtagningen nära de högsta nivåerna under pandemin. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Det är brist på provkit och svarstiden är upp till fem dagar.

Jonatan Kipowsky är en av de som drabbats av bristen. När han fick symptom och ville testa sig, skulle det visa sig bli en rejäl utmaning.

– Vanligtvis är det fyra-fem person i kö på vårdcentralen, men nu var där väl runt 100 personer, Jonatan Kipowsky.

Han tvingades därför att vända sig till en privat aktör och provsvar kan nu vara veckor bort.

– I värsta fall är jag hemma i två veckor från jobbet och väntar på svar, sen kanske jag inte ens har covid-19, säger Jonatan Kipowsky, fritidsledare inom Göteborgs Stad.

Det råder akut brist på pcr-tester.

Svenska kroppsvätskor flygs till tyska labb

Det ansträngda läget gör att analyslabben inte hinner utföra sitt arbete. Därför har regionen vidtagit internationella åtgärder. Regionens tester flygs ner till ett laboratorium i Tyskland för att analyseras.

– I måndags kväll återupptogs flygningarna till det tyska labbet. 5 000 prover från regionen kommer nu att flygas dit varje natt för att avlasta. Det kommer inte att kosta VGR något extra att Eurofins löser situationen på det här sättet, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Smittan tog regionen på sängen – tvingas blixtrekrytera

Den ökade smittspridningen av omikron har överraskat regionen. Nu tvingas de blixtrekrytera personal för att kunna kunna hantera logistiken kring testkiten.

– Ökningen har gått snabbare än någon kunnat ana. Vi har på kort tid fått 3-4 gånger fler provtagningar än tidigare. Dessutom är provtagningsappraten lika hårt drabbad av sjukdomar som influensa och covid som resten av sjukvården, säger Per Sikora.

Jonatan Kipowsky.

Jonatan Kipowsky är i sin tur förvånad över regionens förvåning. Enligt honom borde regionens smittskydd kunnat förutse den situation som nu uppstått.

– Jag kan tycka att man efter två års pandemi ska kunna förutse hur det kommer att utveckla sig. De har de själva sagt tidigare: Att man via smittans utveckling i andra länder kan se hur det kommer utveckla sig här i Sverige, säger Jonatan Kipowsky.

”Gör allt som står i vår makt”

Från regionens håll uppmanar de sin invånare att fortsätta testa sig och menar att de arbetar intensivt med att lösa situationen.

– Vi gör allt som står i vår makt för att det ska finnas prover att ta och för att svarstiderna ska bli normala igen. Det är viktigt att fortsätta provta sig, säger Per Sikora.

Enligt regionen arbetar nu personal både på labb och de som packar provtagningskitt kvällar, nätter och helger för att hinna med.

Följ ämnen i artikeln