Rättegången närmar sig: ”Förundersökningen är i sin slutfas”

Publicerad 2022-08-02

Två år efter mordet på Adriana, 12, i Botkyrka närmar sig rättegången.

Utredningen har svällt rejält och beräknas ta 39 rättegångsdagar.

– Förundersökningen är i sin slutfas, säger chefsåklagaren Gunnar Merkel.

Adriana, 12, sköts till döds av en förlupen kula från en gänguppgörelse. Polisutredningen har arbetat på sedan skotten föll i Botkyrka för två år sedan. Nu närmar sig rättegången.

– Förundersökningen är i sin slutfas, så har jag förstått det. Men när det blir åtalsbeslut kan jag inte uttala mig om, säger Gunnar Merkel, chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare.

Adriana, 12.

Ärendet är just nu på slutdelgivning. Det sker när en förundersökning är avslutad och innebär att de misstänkta får ta del av materialet tillsammans med sina advokater. De har även möjlighet att begära ytterligare utredning.

Vice chefsåklagare Anna Svedin som leder ärendet är för närvarande är på semester. I april uppgav hon att augusti var en ”trolig tid” att kunna väcka åtal.

Ärendet har svällt under utredningens gång och omfattar även ett mordförsök i Norsborg, som ska ha skett en tid innan Adriana träffades av de dödande skotten i Botkyrka.

Stor rättegång väntas

Rättegången ser ut att bli mycket omfattande. Aftonbladet har tagit del av en handling till tingsrätten från i maj, där åklagarsidan beräknar att man kommer behöva 39 rättegångsdagar för sakframställan, förhör och plädering.

Här grips en misstänkt för mordet på Adriana, 12.

Bland brottsrubriceringarna finns bland annat mord, stämpling–, försök– och förberedelse till mord, skyddande av brottsling, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grovt vapenbrott och grov misshandel.

Cirka 15 personer var i maj misstänkta för brott. En av dem greps i december då insatsstyrkan stormade hans bostad. Misstankar uppstod genom dna-spår, och mannen misstänks bland annat för mordet på Adriana.