Brand industribyggnad i Jönköping – flera explosioner

”Trodde det var åska”

Publicerad 2022-08-04

En brand utbröt på torsdagen i en industri som sysslar med brandfarliga varor i centrala Jönköping.

Flera gasflaskor exploderade.

– Det var verkligen som att kolla på en film. Det smällde. Det var explosioner i luften, säger Hampus Lönn, 32, som bevittnade händelsen.

Strax efter klockan 18 larmades räddningstjänsten om att en brand utbrutit i en industribyggnad på Barnhemsgatan i industriområdet Ljungarum.

– Det är brand i en anläggning där man distribuerar och säljer gasflaskor och andra brandfarliga varor. I samband med branden har det varit flera exploderande gasflaskor, rapporterade Göran Melin, vakthavande räddningschef.

En person fick föras till sjukhus med oklart skadeläge.

Vid 20.30 meddelar räddningstjänsten att branden är släckt och att samtliga gasflaskor som överlevt branden har kylts ner. Det Viktiga Meddelande till Allmänheten (VMA) som tidigare utfärdats har dragits tillbaka.

– Det går bra att ta sig ut och befinna sig i området, säger Göran Melin.

Den tidigare varningen uppmanade folk i närheten att stänga ventilationen, fönster och dörrar på grund av den explosionsrisken. I området Fridhem fanns risk för flygande splitter.

”Min dotter blev livrädd”

Hampus Lönn, som bor i centrala Jönköping, hörde en smäll men förstod först inte vad det var.

– Jag trodde det var åska för det skulle göra det. Sedan tittar jag ut och ser att folk står på balkongen. Jag går ut och ser en rökpelare.

– Det var verkligen explosionsartat. Min dotter blev livrädd. Kröp verkligen fast i famnen, ville verkligen in, säger han.

Trots att flera personer stod kvar på balkongen på andra sidan sjön så valde Hampus en annan väg.

– Jag stängde alla ventilationer och gick in, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln