Flera tak bortblåsta – biograf drabbad

Flera tak har blåst av byggnader och en husvagn har hamnat på ett hustak i Töreboda.

Tåg mellan Stockholm och Göteborg står stilla på grund av elfel och grenar och bråte ligger på järnvägen.

Nu drar ovädret vidare österut under natten.

Ett oväder har orsakat flera allvarliga störningar i västsverige. I Töreboda har flera tak blåst bort.

– Det har varit kraftiga vindar och vi har många larm om bortblåsta tak, bland annat på en biograf och en lantbruksfastighet och andra byggnader, säger Anders Olsson, vakthavande befäl på Östra Skaraborgs räddningstjänst.

Bilder från platsen visar att bråte blåst ner över järnvägen och rivit ner elledning och en husvagn har hamnat på hustak. Vindarna har också gjort att flera träd fallit.

– Det är många nedfallna träd över vägar så våra styrkor är ute och sågar och väghållarna är ute, säger Anders Olsson.

Kraftiga regnskurar

SMHI har under dagen utfärdat en gul varning för åskoväder.

– Det har åskat och varit kraftiga skurar i stråk från Göteborgstrakten och nordost samt över Örebro och Västmanland, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Flera läsare som kontaktat Aftonbladet upplevde vindarna som en tromb i Töreboda.

– Jag har inte sett något om en tromb, men däremot kan dessa kraftiga åskoväder och skurar orsaka fallvindar. Bymolnen som ger kraftig åska och skurar kan göra att luften där det regnar blir nedkyld och den kalla luften sjunker då med snabb hastighet och det orsakar fallvindar, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Enligt Ellevio är 440 hushåll i Töreboda och Skövde strömlösa.

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Enligt Trafikverket påverkas tåg mellan Stockholm och Göteborg på grund av ett elfel mellan Skövde och Töreboda till följd av ovädret.

”Vi återkommer så snart som möjligt med mer information”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Ovädret rör sig österut

Ovädret rör sig nu vidare österut under torsdagskvällen och natten till fredag. SMHI har nu utfärdat ytterligare gula varningar i Uppsala län och Gästrikland.

– Det är samma oväder som vi sett under dagen som nu rör sig vidare. Kraftiga skurar kan orsaka vattenansamlingar på vägpartier och göra att trafiken går långsammare samt dåligt sikt. Om man har lösa föremål i till exempel trädgården kan det vara bra att se över dessa, säger Ulrica Sievert.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN