Larmet löstes inte ut när tjuven tog sig in: ”Bara skit”

Isabelle och Niclas känner sig lurade av Verisure

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-23

Isabelle och Niclas i Anderstorp skaffade ett dyrt och omfattande hemlarm från Verisure.

Men när inbrottstjuvarna slog till i somras löste larmet inte ut.

– Man blir så jävla lurad, säger Isabelle.

Paret har haft Verisures larm i sin villa i Anderstorp drygt tre år.

– Vi har lagt mycket pengar. Det kostade 47 000–48 000 bara för komponenterna och för att få det installerat. Sedan har vi betalat 400 spänn i månaden, säger Niclas.

Isabelle och Niclas fick inte den trygghet de betalar för.

En natt i somras, när paret var bortrest, tog någon sig in i deras hem. Tjuvarna lyfte ut ett fönster och plundrade huset. Larmet fungerade inte.

– När man tittar på larmets logg syns ingenting. Det enda som avviker är att temperaturen i hallen sjönk med fem grader på natten. De gick in i rummet bredvid hallen.

Niclas säger att Verisure omgående skickade ut en man som hämtade larmsystemets huvudenhet.

– Jag har aldrig fått reda på vad som fanns i den. Den har de snabbt och lätt tagit undan.

Paret misstänker att tjuvarna slog ut larmet med en störsändare. Men de har aldrig fått någon förklaring från Verisure.

Larmet löste aldrig ut under inbrottet.

Vågar inte vara ensam

De är mycket besvikna, både för att larmet inte fungerade och på bemötandet från larmbolaget.

– De bara rycker på axlarna på Verisure och tycker inte att det är deras fel, att de inte har med det att göra. De har väl något finstilt i sina papper där de friskriver sig. De ska stå för självrisken säger de, men det är en klen tröst när mormors halsband och morfars guldklocka är borta. Och vigselringen från mammas farmor och farfar från 1914. Det är sånt som du aldrig kan ersätta, det spelar ingen roll vad du får för pengar, säger Niclas.

Efter inbrottet vågar Isabelle inte vara ensam hemma.

– Jag har alltid varit så fruktansvärt mörkrädd, det var jag som sa att vi måste ha ett larm. Och nu har de varit inne här och röjt i mina grejer, jag vet inte vilka de är. Det är mina grejer de slängt ut, de har varit i alla mina lådor, underkläder och allt. Och länsat alla mina smycken. De tog klockan som jag fick av Niclas när vi blev ihop.

”Trodde jag var säker”

– Man lägger så mycket pengar och de gör så förbannat mycket reklam att alla ska ha Verisure. Och så är det bara skit. Jag trodde att jag var säker, att mina grejer var säkra, att det finns inte en chans att de kan ta sig in här. Det är så stort larm, vi har ju det största larmet i Anderstorp. Och så blir man så jävla lurad, säger Isabelle.

Niclas och Isabelle är besvikna, både på larmet och på bemötandet från Verisure.

Flera drabbade

Paret i Anderstorp är inte de enda som lagt tiotusentals kronor på ett Verisurelarm, som sedan inte fungerar när inbrottstjuvarna slår till. 200 sekunder har pratat med flera drabbade:

  • Ingemar i Vingåker drabbades av inbrott i fjol, larmet löste inte ut.
  • En kvinna i södra Sverige drabbades av inbrott. Trots vibrationslarm på fönstren gick inte larmet när tjuvarna tog sig in genom att plocka ut ett fönster.
  • En man på västkusten drabbades av inbrott utan att larmet löste ut. När mannen senare gick igenom övervakningskameran fanns tjuven på bild, men Verisure hörde aldrig av sig.
  • En familj i Dalarna drabbades av inbrott 2019. Larmet löste inte ut. Familjen tog ärendet till Allmänna reklamationsnämnden ARN men fick avslag, då det enligt nämnden inte går att bevisa att det var fel på larmet.
  • En man i Stockholmsområdet drabbades av inbrott 2020. Larmet gick igång men Verisure tolkade det som ett falsklarm och skickade inte ut några väktare.
  • En kvinna i södra Sverige drabbades av inbrott utan att larmet utlöstes.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Elmer Rikner och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

LÄS VIDARE