Eneroth om polisanmälan: ”Inte kallats till förhör”

Publicerad 2021-12-03

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) utreds för sexuellt ofredande.

Men han har inte kallats till förhör än.

– Jag hoppas att det går fort, säger han.

Kort efter att Magdalena Andersson presenterat sin nya regering meddelade chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren att hon inlett en förundersökning mot infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Detta efter att Aftonbladet avslöjat att han misstänks ha tagit en kvinna på rumpan under Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Enligt Aftonbladets uppgifter ägde händelsen rum på ett hotellrum där flera partimedlemmar befann sig. I samband med att Tomas Eneroth gav en kvinna en kram ska han ha tafsat henne på rumpan. Han menar att det aldrig var hans avsikt att röra kvinnan på något annat ställe än ryggen, men skrev, när uppgifterna blev kända, i ett sms till Aftonbladet: ”Men jag ser inget skäl att ifrågasätta hennes berättelse. Det är något jag beklagar och det är också något jag bett henne om ursäkt för.”

Eneroth har ännu inte kallats till förhör eller haft någon kontakt med utredarna. Han vet inte heller vem som anmält honom.

– Det är ju så att vem som helst kan lämna in en polisanmälan. Jag vet inte vem som gjort det i det här sammanhanget, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker det är bra, för det innebär, för min egen del och alla inblandade, att man kan få ett avslut. Jag hoppas det går fort, men jag kan inte ha en åsikt om det.

Tomas Eneroth.

Har kritiserats i öppet brev från S-kvinnor

I ett öppet brev har Socialdemokratiska kvinnor i Småland riktat kritik mot att Eneroth återigen utsetts till infrastrukturminister, trots uppgifterna om att han misstänks ha utsatt en kvinna för sexuellt ofredande.

Avsändarna är anonyma.

– Det finns utbrett missnöje. Dels att det varit tyst internt och att man utnämner honom till minister innan man vet vad utredningen säger. Det betyder att man inte tar detta på allvar. Jag tänker på hon som blivit utsatt, och hur hon måste må av det här, har en person som ligger bakom det öppna brevet sagt till SVT.

Eneroth vill inte kommentera det.

– Jag kan inte kommentera anonyma brev, jag vet inte vilka dessa är heller. Men jag vet att jag i landet i övrigt har ett väldigt starkt stöd av många människor, säger han till Aftonbladet.

Det har även kommit en del intern kritik för att du utnämnts till minister trots att utredningen inte är klar. Vad tänker du om det?

– Jag kan inte kommentera det, men jag är glad och stolt över att jag har förtroendet. Jag trivs verkligen med att vara infrastrukturminister, säger han.

Rädd för repressalier

En av kvinnorna som ligger bakom det öppna brevet har sagt till SVT att flera är ”livrädda för att bli röjda”.

– Det här är jättekänsligt, det säger sig självt. Kan han få en ministerpost efter de här anklagelserna, då kan du förstå hur toppstyrt partiet är. Kommer det fram vem som skrivit brevet, blir det repressalier, har en av kvinnorna sagt.

Men Eneroth håller inte med om att Socialdemokraterna är ett toppstyrt parti.

– Jag känner inte alls igen mig i den bilden. Vi är ett parti som tar den här typen av anklagelser på största allvar. Men det är ju deras upplevelse, säger Eneroth.

Kritiseras i Kronoberg

Händelsen har också utretts internt, och Socialdemokraterna har tidigare meddelat att de anser saken utagerad.

Tomas Eneroth representerar Kronobergs län och lokalt har frustrationen var stor över hur ärendet har hanterats, erfar Aftonbladet.

– Jag vill vara tydlig med att jag ser väldigt allvarligt på det som har hänt, jag är både besviken och förbannad på detta, har distriktsordföranden Robert Olesen tidigare sagt till Smålandsposten.

Försteombudsman Otto Berglund har uppgett att frågan om Eneroths ställning i Kronberg inte är avgjord än.

– Att saken är utredd och inga fler omedelbara åtgärder tas betyder dock inte att detta inte kommer få konsekvenser.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln