”Det är snuskigt – men jag gör det nog igen”

Publicerad 2022-07-02

Att länsa jordgubbspaket på de allra finaste bären – är det normalt eller omoraliskt?

Frågan delar stockholmarna på Hötorget.

– Där går gränsen för mig, säger Ammie, som är gammal men ung i själen.

Häftiga känslor har rörts upp i Norge som en följd av att allt fler konsumenter lagt sig till med vanan att flytta bär mellan kartongerna.

Men detta att människor skyfflar över de finaste jordgubbarna till sina egna kartonger, vilket leder till att andra förpackningar lämnas halvtomma med sorgliga och ratade bär i botten, är inte ett problem som är isolerat till Norge.

Fråga bara Khushnudbek Shakirov.

– Det händer ganska ofta att mina kunder byter bär mellan kartongerna. Men vad ska jag göra? Det finns inget jag kan göra. Jag riskerar att skrämma bort mina kunder?

Förstår inte vad som driver dem

I sex år har Khushnudbek Shakirov arbetat som jordgubbsförsäljare. Problemet med jordgubbsfuskandet är för honom inget nytt. Svårare är det dock för honom att begripa sig på vad det är som driver somliga av hans kunder.

– Alla mina jordgubbar är lika fina! Dessutom är det snuskigt. Ingen vill ha jordgubbar som alla pillat på, säger Khushnudbek Shakirov.

Adam, 21, som står och fingrar på sin telefon ett stenkast därifrån håller med Khushnudbek Shakirov om att det är lite snuskigt att flytta runt jordgubbar mellan förpackningarna. Men på samma gång menar han att det är naturligt.

– Det har skett att jag också gjort det. För man vill ju ha de finaste och fräschaste jordgubbarna, säger Adam.

Adam, 21, säger att det har hänt att han har flyttat bär för att få de finaste och fräschaste i sin kartong.

Kommer göra det igen

Har du drabbats av skuldkänslor efteråt?

– Nej, jag skulle jag nog inte påstå. För jag tror att de flesta gör det, man vill ju inte ha en ask med lite halvruttna jordgubbar längst upp.

Så det kan vara så att du gör det igen?

– Det kan ske igen, tror jag, säger Adam och tillägger att det inte är brott att vilja ha fina jordgubbar på samma vis som man kanske vill ha en fräsch avokado eller en mogen vattenmelon.

Det är tur att Ammie, som beskriver sig själv som alldeles för gammal men ung i själen, inte hör honom.

– Ditt samvete måste väl kunna säga till dig att det inte är bra att göra så. Att det inte är bra.

I grund och botten är det här en fråga om moral?

– Det tycker jag mycket. För jag tror att det är vuxna som håller på så här. Inte barn. Och då tycker jag, där går gränsen för mig. Barn kanske man kan förlåta. Men inte vuxna, säger Ammie.

Hade hoppats på ett svar

Om Ammie skulle komma på en person med att jordgubbsfuska skulle hon vara beredd att agera.

– Jag tror att jag hade sagt till. ”Vad håller du på med? Tycker du att det är schysst?” En enkelt fråga att ställa. Sedan hade jag naturligtvis hoppats på ett svar, säger Ammie som själv älskar jordgubbar men tycker att hallon är ännu godare.

Ammie, som beskriver sig själv som alldeles för gammal men ung i själen, tycker inte att det är bra att ta de bästa jordgubbarna till sin egen kartong.

– Jag skulle egentligen ätit mina första jordgubbar på midsommar. Det gör jag varje år. Men den här gången skedde ett missöde och det blev inte av, säger Ammie.

Förstår frustrationen

Sandra, 34, är kluven i sin inställning till jordgubbsfuskandet. Å ena sidan kan hon förstå folks frustration över att hitta dåliga jordgubbar i botten av förpackningen. Å andra sidan skulle det aldrig föresväva henne att flytta bären mellan paketen.

Hade du kunnat tänka dig att flytta runt några jordgubbar om du var helt säker på att komma undan med det?

– Nej, jag är för ärlig, och det är jag i alla sammanhang, säger Sandra.

Vad tycker Aftonbladets läsare om det här? Läs reaktionerna!

  • Aleksandra Wojcik
    2 juli 2022

    Nu var det dags att stänga chatten för den här gången! Tack för alla inlägg, det märks att frågan om jordgubbsfusk delar svenska folket🍓

  • 2 juli 2022

    Hahahah skölj & allt blir bra.. 😂

    Inga
  • 2 juli 2022

    Tejpa locken och väg lådan i kassan.

    Eva Britt Öhlund
  • 2 juli 2022

    Det är ett själviskt jäkla oskick! Hat slutat köpa jordgubbar utan lock i affär. Köper dom i stånd ute på gator och torg istället, där försäljare håller de snuskigt klåfingriga borta.

    Erik B
  • 2 juli 2022

    Köper aldrig jordgubbar. Det är klart att man vill ha jordgubbar som är ok när man köper. Därför köper jag inte, för de är inte värda sina kronor

    Hempa1945

Följ ämnen i artikeln