Förundersökning om Lars Vilks död läggs ner

Publicerad 2022-06-15

I oktober i fjol dog Lars Vilks och två poliser i en krock med en lastbil.

Nu läggs förundersökningen om dödskraschen ned.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka, säger chefsåklagare Per Nichols.

Det var den 3 oktober i fjol som konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser färdades i en bil på väg hem från ett besök i Stockholm.

Men utanför Markaryd krockade de med en lastbil. Lars Vilks och de två poliserna dog i olyckan och lastbilschauffören blev allvarligt skadad.

PLUS: GRAFIK: Det vet vi om bepansrade olycksbilen

Efter dödskraschen startades en utredning, men i dag meddelade Åklagarmyndigheten att utredningen ska läggas ned.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Teorin: Däcket gick sönder

Bilder från platsen visar hur bilen hamnade utanför vägbanan och fattade eld. Filmer visar hur det började brinna från både lastbilen och bilen.

– Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, fortsätter Per Nichols.

PLUS: GRAFIK: Det vet vi om bepansrade olycksbilen

Förundersökning om mord läggs också ned

I 14 år levde Lars Vilks med ett pris på sitt huvud. Han utsattes ett flertal gånger för dödshot och attacker. Eftersom han även var en skyddsperson startade polisen en förundersökning om mord i samband med dödskraschen.

Även den läggs nu ned i samband med att klagaren slagit fast att det var en olycka.

– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger Per Nichols.

Följ ämnen i artikeln