Vattnet avslöjar: Här sticker coronasmittan iväg

Publicerad 2022-07-29

I Kalmar har virushalten av covid-19 tredubblats sedan förra veckan – och i Uppsala är smittspridningen 89 gånger högre än den var för ett år sedan.

Det visar avloppsvattnet där virushalten mäts varje måndag.

– Spridningen i Kalmar kan bero på att det är många som åker dit på semester just nu. Men det är bara spekulation, säger Anna Székely, miljömikrobiolog på SLU.

Region Kalmar skriver i ett pressmeddelande att smittan ökat i sommarstaden: ”inte minst inom flera kommunala verksamheter”.

Anna Székely vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, där proverna analyseras, menar att man måste fortsätta hålla koll på ökningen i Kalmar för att kunna dra bättre slutsatser.

De behöver se hur det ser ut också nästa måndag, då vattnet mäts och analyseras igen.

– Det har hänt förut att spridningen blir tre gånger högre, men det är nog en ganska stor ökning.

Gått ner i Malmö

I Örebro är också virushalten högre än den senaste veckan, medan smittan i Malmö har minskat från förra veckans mätning.

– Det är oväntat att det går upp under sommaren. Vi såg en peak efter midsommaren nästan överallt, men sedan gick det ner. Nu ökar det igen, säger Anna Székely.

I Uppsala är virushalten i avloppsvattnet 89 gånger högre än vid samma tidpunkt förra sommaren.

– Vi har exakt samma metod som vi hade för ett år sedan.

Virushalten i avloppsvattnet i Sverige började mätas i augusti 2020 i Uppsala, därefter har vattnet på fler orter börjat analyseras.

Det kan nu vara den metod som ger pricksäkrast resultat eftersom det inte längre pågår allmän testning i landet.

– Vår metod är inte partisk utan alla bidrar till avloppsvattnet, oavsett om man har symtom eller om det erbjuds testning där var man bor, säger Anna Székely.

Mätningar i avloppsvattnet kan vara den mest pricksäkra metoden för att mäta smittspridningen.

”Fler avlider”

I ett pressmeddelande bekräftar Folkhälsomyndigheten att smittspridningen blivit större.

– Vi har en ökande samhällsspridning vilket innebär att det kan bli fler sjukhusinläggningar och även fler som avlider med covid-19, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

De senaste månaderna kan ha känts som en lättnad för många semestrande svenskar. Men sanningen är att smittan har satt fart igen.

– Nivåerna vi ser nu ligger högre än förra sommaren. Men vi är inte i samma läge som i vintras när omikron spreds första gången, säger Anneli Carlander.

Mest bekymmersamt är det för de äldre. Fallen ökar bland personer boende på särskilda boenden för äldre och personer med hemtjänst.

– Flera regioner bekräftar en ökad smittspridning inom äldreomsorgen och det ser vi allvarligt på. Det är viktigt att följa de rutiner som ska finnas på plats för att minska smittrisken för äldre och sköra. Det är också viktigt för alla över 65 år att ta de påfyllnadsdoser med vaccin som erbjuds, säger Anneli Carlander.