Smittsam fågelsjukdom på hönsgård i Närke

TT

Publicerad 2021-10-28

Runt 7 500 värphöns ska avlivas efter att newcastlesjuka konstaterats på en gård i Lekebergs kommun i Örebro län. Arkivbild.

En ovanlig fågelsjukdom har konstaterats på en gård i Lekebergs kommun.

Gårdens samtliga cirka 7 500 värphöns kommer att avlivas och aktuella byggnader saneras.

Ett utbrott av den allvarliga och smittsamma newcastlesjukan har konstaterats i Örebro län, efter provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

”Såväl fågelinfluensavirus som virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar med viss regelbundenhet hos vilda fåglar. För att undvika smittspridning till tamfåglar är det därför alltid viktigt att se till att direkta och indirekta kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar undviks”, säger Caroline Bössfall, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket, enligt ett pressmeddelande.

Myndigheten har infört restriktioner i området för att undvika vidare spridning. En smittskyddsutredning har inletts i syfte att undersöka varifrån smittan har kommit och om det finns risk för att den kan ha spridits vidare.

Sjukdomen är ofarlig för människor.

Ella Sigvardsson, länsveterinär i Örebro län, säger att sjukdomen är relativt ovanlig och att hon inte känner till några tidigare utbrott i länet.

Sedan 1995 har 20 utbrott av newcastlesjukan skett i Sverige. Det senaste registrerade utbrottet var i Västra Götalands län 2018. Året dessförinnan drabbades gårdar i Östergötlands län, Skåne län och Kalmar län.

Följ ämnen i artikeln