Ska samtala med V för att säkra statsministerposten

Publicerad 2021-11-04

GÖTEBORG. Magdalena Andersson ska försöka komma överens med Nooshi Dadgostar för att säkra statsministerposten.

Vänsterpartiet hotar att rösta ner henne om hon inte inleder förhandlingar. 

– Självklart kommer jag ta kontakter för att få stöd för att kunna bli Sveriges statsminister, säger Magdalena Andersson. 

Magdalena Andersson är vald till ny S-ledare men mycket snart väntar nästa kraftprov - att klara statsministeromröstningen i riksdagen. Andersson är klämd mellan krav från V-ledaren Nooshi Dadgostar och C-ledaren Annie Lööf.

Vänsterpartiet har hotat med att dra bort sitt stöd om Andersson inte inleder förhandlingar. Partiet vill bland annat att S backar från förändringarna om arbetsrätten. 

– Söker statsministern stöd så måste hon höra av sig till oss. Vi behöver förhandla med varandra. Man får erbjuda oss någonting, säger Dadgostar i P1 Morgon.

Ser fram emot samtal

Kommer du att förhandla med Vänsterpartiet?

– Jag har samarbetat med Vänsterpartiet i många år. Självklart kommer jag ta samtal och försöka komma överens med de partiet som jag hoppas kommer stödja mig i en statsministeromröstning.

Magdalena Andersson under sitt första tal som partiledare.

Hon tillägger att hon ser fram emot att samtala med V-ledaren i syfte att komma överens.

– Det är 17 veckor sedan Vänsterpartiet accepterade en socialdemokratisk statsminister. Mandatfördelningen ser likadan ut i Sveriges riksdagen. För Vänsterpartiet finns två saker att välja mellan, antingen accepterar de mig som statsminister eller så blir det Ulf Kristersson och därmed den mest högerkonservativa regeringen som Sverige har haft i modern tid.

Diskuterar Centerpartiets krav

Magdalena Andersson behöver också Centerpartiets stöd för att klara statsministeromröstningen. Partiet har ställt krav att S inte förhandlar med V för att ge det stödet. Ett annat krav är att genomföra förändringar i strandskyddet och skogsägandet.

– Det pågår kontinuerliga diskussioner. De rapporter jag får är att det är en konstruktiv dialog. Så jag ser goda förutsättningar för att vi ska kunna lösa det inom kort, säger Magdalena Andersson

Nooshi Dadgostar.