Cementkrisen: Landshövding beslutar om naturreservatet i vår

Uppdaterad 2021-10-28 | Publicerad 2021-10-26

Landshövdingen på Gotland, Anders Flanking, väntas ta beslut om naturreservat på landets viktigaste kalkfyndighet redan i vår.

Samtidigt får Cementas lobbyister medhåll om reservatet som ska skydda nipsippan – det kan också hota cementproduktionen.

– Jag tror deras oro är helt befogad, säger professor Johan Silfwerbrand på KTH.

Tyskägda Cementa har redan aviserat att man tvingas ransonera cement från och med december – eftersom bolaget inte fått sitt tillstånd för kalkbrytning förnyat.

Samtidigt står det klart att fler hot finns vid horisonten mot svensk cementproduktion.

Den 12 oktober gick länsstyrelsen på Gotland ut med att man vill kraftigt utöka det mindre naturreservatet Filehajdar. Området är betecknat som ”riksintresse mineral” med anledning av kalkfyndigheterna.

”Blir ännu svårare”

Cementa bryter i dag kalk från samma fyndighet och är granne med det tilltänkta reservatets östra del, och hävdar att förslaget hotar svensk cementindustri.

”Det kommer att resultera i försvårade och mer utdragna miljöprövningsprocesser vilka är helt nödvändiga för att cementförsörjningen ska kunna upprätthållas i Sverige”, uppger bolagets hållbarhetschef Karin Comstedt Webb, som nyligen kontaktade regeringen om planerna på ett naturreservat.

Hon uppger vidare för Aftonbladet att naturreservatet står i direkt konflikt med riksintresset för mineral och ”innebär i praktiken att långsiktiga förutsättningar för svensk cementindustri stryps”.

Enligt länsstyrelsen är det tre hektar i det tilltänkta naturreservatet som överlappar riksintresset för mineral.

Johan Silfwerbrand, professor i betongbyggnad på KTH ger Cementa rätt och pekar på de långa miljöprövningsprocesserna som är att vänta om Cementa blir rågranne med ett naturreservat.

– Om man klassar det här högre miljömässigt så kommer det bli ännu svårare för dem att få tillstånd. Det är inte omöjligt att man kan vinna en sådan process men att det tar ännu längre tid kan man vara ganska säker på. Jag tror att deras oro är helt befogad om man ser det från Cementas horisont och även horisonten att Sverige ska ha en egen tillverkning av cement.

”Höga naturvärden”

Han säger att Cementa troligen när en önskan om att i framtiden kunna bryta kalk också i det område som i dag föreslås bli naturreservat.

– De har ju varit där i 100 år och de vill väl vara där i 100 år till. Men om de ska kunna göra det så måste de krypa åt något håll och det kanske är åt just det här hållet, säger Johan Silfwerbrand.

I länsstyrelsens 84-sidiga beslutsförslag lyfter man särskilt fram blomman nipsippa som beskrivs som en raritet, och som har sin största utbredning i Europa i Filehajdar.

”Nipsippan är en mycket ovanlig och bildskön blomma som kan förgylla en vårutflykt”, skriver länsstyrelsen under kapitlet sociala värden.

Utredningen har gjorts av handläggaren Cecilia Nygren, tidigare miljöpartistisk politiker på Gotland, som konstaterar att området är mycket värdefullt, inte bara för att skydda nipsippan.

– Det är väldigt höga naturvärden i det här området och bildandet av naturreservatet är ett led i Sveriges olika åtaganden om biologisk mångfald, säger hon.

Gotlands landshövding Anders Flanking.

Beslut i vår

Redan i vår kommer landshövdingen Anders Flanking, tidigare centerpartistisk statssekreterare och partisekreterare, att kunna ta beslut om området ska bli naturreservat eller inte, enligt naturvårdsenheten på länsstyrelsen.

– Det här området har diskuterats i ett antal år och det är inom ramen för det uppdrag som regeringen har gett länsstyrelsen att bilda naturreservat. Nu får vi se vad remisserna ger vid handen och sen får jag se vad förslaget innebär, säger Anders Flanking.

Han vill inte kommentera Cementas larm till regeringen om att naturreservatet hotar att strypa svensk cementindustri.

– Jag har ingen kommentar till det och vet inte vad som ligger bakom det. Jag tycker att om det är något så får man ta upp den frågan direkt med mig.