Två IS-kvinnor i Syrien utvisas till Sverige

Två svenska IS-kvinnor utvisas till Sverige, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kvinnorna är 28 respektive 29 år och har suttit i fångläger i norra Syrien.

De väntas återvända tillsammans med sina minderåriga barn.

Beslut om kvinnornas utvisning togs enligt uppgifter till Aftonbladet på måndagen. En svensk delegation har varit på plats i norra Syrien och träffat det kurdiska självstyret för att bistå i utvisningen.

Kvinnorna har suttit fängslade i flyktingläger sedan terrorsekten IS fall. En av dem kommer från Stockholmsområdet och är 28 år. En anhörig till kvinnan bekräftar att hon väntas återvända till Sverige.

– Jag är jätteglad att jag får se henne och krama om henne. Jag hoppas att hon får ett nytt liv, hon är fortfarande ung, säger den anhörige.

Kvinnan har ett minderårigt barn.

Har inlett brottsutredningar

Den andra kvinnan är 29 år och kommer från en stad i mellersta Sverige. Även hon har ett minderårigt barn.

Flera kvinnor har under det senaste året utvisats från Syrien och återvänt till Sverige. I samtliga kända fall har flertal myndigheter direkt kopplats in, deras barn har omhändertagits och brottsutredningar har inletts.

Säkerhetspolisen menar att den typ av kontrollerade utvisningar som skett tidigare är att föredra ur ett säkerhetsperspektiv.
Säkerhetspolisen menar att den typ av kontrollerade utvisningar som skett tidigare är att föredra ur ett säkerhetsperspektiv.

Aftonbladet har i en tidigare artikel beskrivit hur Utrikesdepartementet arbetat med utvisningarna och med att bistå kvinnorna att återvända till Sverige. Representanter från Sverige har flera gånger rest till området och mött representanter för kurderna. Det har undertecknats avtal där det framgår att kvinnorna utgör en säkerhetsrisk och att de förbjuds återvända till områden som kontrolleras av det kurdiska självstyret.

UD vill inte kommentera

Utrikesdepartementet vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter eller när kvinnorna väntas vara tillbaka i Sverige.

”Vi kommenterar inte när och hur eventuella utvisningar kommer att ske. Men generellt sett, gällande utvisningar från lägren i nordöstra Syrien, menar Säkerhetspolisen att den typ av kontrollerade utvisningar som skett tidigare är att föredra ur ett säkerhetsperspektiv snarare än att kvinnorna kommer hit under okontrollerade former.” skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Kvinnorna väntas återvända till Sverige.
Kvinnorna väntas återvända till Sverige.

Presstjänsten skriver vidare att man arbetar för att utvisningarna ska äga rum på ett säkert och kontrollerat sätt och i enighet med gängse internationell praxis, detta är viktigt med tanke på barnens utsatta situation.

”När kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda länder, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare. De är då betalningsskyldiga för sina biljetter. ” skriver presstjänsten.

Publisert:

LÄS VIDARE