Susanne, 75, räddades ur sin bil: ”Vattnet strömmade in”

Publicerad 2023-01-18

SMHI har utfärdat orangea och röda varningar för översvämningar på flera håll i landet.

Susanne Holm, 75, var på väg till vattengympan när hon fastnade i vattenmassorna utanför Svenljunga.

– Vattnet började strömmade in genom dörren på passagerarsidan, säger hon.

Efter att stora mängder snö smällt och regn öst ner varnar SMHI för rekordflöden och översvämningar i flera delar av landet.

En av de som drabbats är tranemobon Susanne Holm, 75.

Under tisdagsmorgonen körde Susanne Holm sin bil in mot centrum för gå på vattengympa. Men hon kom inte långt, för bilen la av på en översvämmad väg – och där satt hon fast.

– Vattnet började strömmade in genom dörren på passagerarsidan. Det kom mer och mer vatten. Usch, det var så otäckt. Jag känner mig fortfarande skakig, säger hon.

Räddades ur bilen

Bilens drogs med vattnet och hamnade i ett dike på slagsida. Susanne Holm ringde då räddningstjänst och bärgare som fick komma till undsättning.

– Jag satt där ett tag, men till slut kom det två raska killar som ledde mig ut genom vattnet. Utanför bilen nådde vattnet upp till mina knän och nu känner jag mig rejält nerkyld.

Denna tisdags vattengympa missade Susanne Holm – men det tänker hon inte göra nästa vecka. Hon har redan börjat klura på en översvämningsfri rutt till centrum.

– Jag är så tacksam för alla som har hjälpt mig. För all del, alla måste vara försiktiga i det här vädret, säger Susanne Holm.

”Vattnet nådde mig upp till knäna”, berättar Susanne Holm, 75

SMHI varnar bilister

För veckan har SMHI utfärdat flera röda och gula vädervarningar för översvämningar. Däribland för övre viskan, övre Ätran, Arbogaån, Dyltaån och Storån i Västervik.

Maud Nilsson, hydrolog för SMHI, uppmanar därför bilister att ta det försiktigt på vägarna.

– Det kan vara svårt för bilister att se hur mycket vatten som översvämmat en väg. Därför ska man ta det extra försiktigt vid vägar som ligger i anslutning till en sjö eller å, säger hon.

En av Susannes egna bilder på vattenmassorna.

Historiskt höga flöden

Maud Nilsson berättar även att SMHI kunnat uppmäta rekordnivåer för höga flöden i veckan.

Vid mätstationen vid Kilaån har de kunnat uppmäta 9,99 kubikmeter per sekund. Vilket är drygt dubbelt så höga flöden jämför med tidigare rekord från 2019.

Och vid mätstationen i Tidan har man hittills uppmätt ett flöde på 31,9 kubikmeter per sekund. Vilket är det näst högsta uppmätta flödet sedan april 2011 då 33 kubikmeter per sekund kunde uppmätas.

– De höga flödena beror helt enkelt på den enorma mängden snö som smält och det regn som fallit. Men nu ser det ut som att flödena kommer att minska i kraft. De kommer förmodligen gå tillbaka till normala siffror redan i slutet av veckan, säger Maud Nilsson.

Följ ämnen i artikeln