De flyr från Eskilstuna – för att rädda sin son

Fyraåring täcktes från kulan av sin mammas höft

Publicerad 2022-09-04

I år har en mamma, ett barn och en hemtjänstarbetare träffats av förlupna kulor i Eskilstunas gängkrig.

Oron är stor för vad som kan hända härnäst. Inte minst bland mammor till söner som dragits in i våldsspiralen.

– Vi har tagit vårt pick och pack och lämnat Eskilstuna, säger en mamma.

En familj befinner sig mitt i en flytt.

Men det är inte husdrömmar eller en spännande jobbmöjlighet som ligger bakom manövern.

De lämnar Eskilstuna i hopp om att rädda sin tonårsson.

– Vi ville inte ha kvar honom där, berättar mamman.

Socialnämndens utredning har visat att sonen, som är i mellersta tonåren, befunnit sig i kriminella kretsar där det förekommer droger och vapen.

Tonårssonen har brukat droger, skolkat från skolan, uppträtt hotfullt och våldsamt i flera olika sammanhang, och till följd placerats på HVB-hem. Nu vårdas sonen i hemmet.

– Vi har varit på socialen, och försökt prata om de här sakerna med andra föräldrar. Men vi tycker inte riktigt att vi fått den hjälp vi ville. Så vi kände att det enda vi kunde göra var att plocka bort vårt barn därifrån.

 

Vid skymningstid förra fredagen utbröt ett inferno på en lekplats i stadsdelen Årby. Polis har konstaterat att tio skott avlossades, eventuellt elva då ytterligare en hylsa hittades vid ett senare tillfälle. Toppolitikerna hopades i Eskilstuna för att uttrycka sin bestörtning, vilket fick kommunalrådet Jimmy Jansson (S) att fräsa ifrån med att Eskilstuna ”inte är ett zoo”.

När skotten ven skadades en femårig pojke ytligt av en rikoschett, och en kvinna träffades av en kula i höften.

Kvinnan och barnet befann sig på en lekplats när de träffades av skotten.

Kvinnan stod i vägen för sin fyraåriga dotter, berättar Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i Södermanland.

– Den lägesbild jag har är att det fanns risk att flickan hade blivit skjuten, och det kanske till och med hade blivit dödlig utgång. Kulbanan gick emot flickan.

Övervakningsfilm har säkrats från händelsen. Expressen har även publicerat en vittnesfilm där en person ses lämna platsen på elscooter.

Polisen säger sig ha en bild av vilka personer som var på plats och sannolikt var måltavla för skjutningen.

– Det är ju nätverkskriminella individer i Årby som man sköt mot.

Konflikten mellan kriminella från stadsdelarna Årby och Skiftinge är den som präglat Eskilstuna på senare tid. En skjutning som ägde rum i Skiftinge i januari var en utlösande faktor, enligt Christoffer Bohman.

Vid en skjutning i stadsdelen Skiftinge den 26 januari skadades en man i 35-årsåldern.

– Exakt vad som är grundorsaken till konflikten, det är inte solklart för mig. Det skulle kunna vara så att den här konflikten har funnits redan förra året, men inte genererat ett skjutvåld. Jag tror mig se en konflikt, men också ett försök till maktövertagande. Det finns en sida av den här konflikten som är särskilt drivande.

Vid skjutningen i januari skottskadades en man i 35-årsåldern, som sannolikt var måltavlan. I närheten fanns även två personer som jobbade för hemtjänsten, som enligt uppgift var i färd med att slänga sopor.

En av dem tros ha skadats av en rikoschett.

– Det är ju uppenbarligen fara för liv för hemtjänsten här. Det är ett ärende som vi fortfarande håller på och utreder.

Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i Södermanland.

Två månader senare sköts en man i 20-årsåldern i ryggen i Årby.

– Det är en person som är känd av oss sedan tidigare, men allt talar för att det var en annan person som man hade för avsikt att skjuta, säger Christoffer Bohman.

Sammantaget har alltså fyra personer skadats av kulor eller rikoschetter där måltavlan varit någon annan. Av de 21 konstaterade skottlossningar som ägt rum i Eskilstuna under 2022 kopplas 15 till konflikten mellan Årby och Skiftinge.

Konflikten är, som det polisinternt brukar kallas, fortsatt ”röd”.

– Det finns en sannolikhet för fortsatt våldsutveckling i den här konflikten. Den har inte blivit mindre efter händelsen i förra veckan.

Aftonbladet når en annan mamma när hon sitter i bilen, på väg hem från jobbet.

– Jag är rädd varje kväll, och sitter och ber till min gud att min son inte ska bli skjuten. Det gör ont i mig. Jag bara hoppas att min son och andra barn som är vilse går tillbaka och kommer på rätt spår. Jag vet inte hur, men nånting måste ske i Sverige.

Hennes son har nyligen blivit myndig. I unga år började han sälja narkotika, och konstaterades befinna sig i kriminella kretsar. Inget mamman gjort har kunnat sätta sonen på rätt spår, inga löften om bättring har hållits.

Polisen har kommit på regelbundna visiter, ibland mitt i natten.

– Jag var tvungen att städa varje gång polisen kom, med sina leriga skor. Alla kläder var på golvet, jag fick tvätta allting. Jag har ont i kroppen.

Till sist såg hon ingen annan utväg än att kasta ut sonen. Främst för att hennes yngre barn påverkades mycket illa av all uppståndelse.

– Jag sa till min son att du måste byta adress, jag orkar inte med dig. När han kom ut från häktet flyttade han till sin kompis. Och jag sa tack och lov, jag behöver inte vakna mitt i natten av att polisen står vid min säng.

Mamman är förtvivlad och uppriven. Det är sällan hon ventilerar sina tankar.

– Vem ska jag prata med, liksom?

Hon har också funderat på att flytta.

– Jag satt en kväll och tänkte om man skulle från Eskilstuna till en annan stad. Men var? I hela Sverige är det skjutningar. Kriminaliteten finns i Norrköping, Linköping, Malmö, Göteborg, Stockholm… det finns inte en enda stad dit man kan ta vägen.

Elisabeth Kántor, chef för socialförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Socialtjänsten i Eskilstuna ser ett ökat inflöde av orosanmälningar när det gäller barn och unga.

– Många vårdnadshavare, och andra vuxna människor runt barn och unga, är oroliga för att barn ska bli indragna eller på annat sätt föremål för de här gängen och sammanhangen, säger Elisabeth Kántor, chef för socialförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Utan att kommentera något av de specifika fallen tycker hon att det är olyckligt när en familj väljer att flytta från Eskilstuna.

– Generellt tänker jag att ingen ska behöva flytta från en stad, oavsett om det är Eskilstuna eller någon annan stad, av skälen att man känner sig så otrygg. Det är något som vi gemensamt, i samhället och det offentliga, måste ta oss an. Det är en enormt stor fråga inom socialtjänsten, polis och skola, men också hela samhällsbygget. Hur ska våra samhällen se ut, så att människor som bor där kan vara trygga?

Samtidigt är flytten ett exempel på hur stora insatser som föräldrar ständigt gör för sina barn, säger hon.

– Det kan vara sådana rätt drastiska åtgärder som gör skillnaden.

Ett ljus i mörkret tycker sig Eskilstunapolisen se. Det är att människor som bor i utsatta områden som Årby, Skiftinge, Fröslunda och Nyfors, blivit mer samarbetsvilliga.

– Redan i början av sommaren började vi märka att tipsen ökade, folk ringde in mer med iakttagelser från olika platser. När vi knackar dörr efter en händelse är det fler som ställer upp än tidigare. Även i de kriminella kretsarna tror jag man känner att när en femårig pojke skadas, och en fyraårig flicka och andra riskerar att skadas, då har det gått för långt, säger utredningschefen Christoffer Bohman.

Från sina tidigare erfarenheter som lokalpolisområdeschef i Stockholmsområdena Märsta, Järva och Sollentuna, har Bohman också sett att konflikter kan svalna för att personerna i den inte ”orkar” upprätthålla den hur länge som helst.

– Det är ett trasigt liv, med noja och rädslor. Jag ska inte säga att det blir så här, men en möjlighet är att konflikterna kan ebba ut för att det inte finns lika mycket motivation i det, man orkar inte gå runt och vara rädd. Lägger man ihop detta med att vi griper och sätter folk i fängelse, så tror jag att det här kommer att ebba ut. Det är min absoluta övertygelse.

Den 23 maj sköts en man i 25-årsåldern till döds i området Brunnsbacken i Eskilstuna.

En av årets 21 skjutningar i Eskilstuna har haft dödlig utgång. Det var 23 maj, då en man i 25-årsåldern sköts till döds vid Bellmansplan i stadens södra delar. En 17-årig pojke sitter häktad misstänkt för mord.

Den händelsen kopplas däremot inte till Årby/Skiftinge-konflikten. Istället utreds kopplingar till mordet i Nyfors i september 2020, då en 16-årig pojke sköts till döds av en jämnårig.

– Det finns konflikter i vår historia, i andra stadsdelar, som jag inte tror är lösta. Sen innebär det kanske inte skjutvapenvåld i samma utsträckning som i konflikten vi ser i Årby/Skiftinge nu. Men den händelsen som du beskrev, den tittar vi på bland annat i mordet som vi hade i maj.

Sedan förra veckans händelse har många boende i Eskilstuna, och särskilt Årby, uttryckt stor frustration och uppgivenhet. Vilket Christoffer Bohman förstår, samtidigt som han tycker att utfall om att ”polisen inte bryr sig” blir missriktade.

– Hade medborgarna sett den prioritering som polisen har mot det här skjutvapenvåldet, så hade man känt tillit till att vi gör det vi kan. Samtidigt så ska man ha en hög förväntan på oss att vi klarar upp de här ärendena, även om de är väldigt komplexa. För det är genom uppklarning och risk för att straffas som en del av lösningen ligger.

Mamman från reportagets inledning vill vara anonym för sin sons skull. Hon håller på att packa upp flyttlådorna i en annan stad.

Att byta stadsdel hade inte räckt, bedömde familjen.

– Eskilstuna är litet, man kilar ju vart som helst på en kvart.

Vad var det med Eskilstuna som var så destruktivt för honom?

– Man kan inte säga just att det är Eskilstuna heller, det är väl hans val också. Men han hamnade helt enkelt väldigt tokigt, umgicks med jättedåliga människor och allt blev bara kaos. Vi vet inte vart det slutar, men vi kände att vi ville göra det vi kunde.