Expertens varning efter S-avhoppet: ”Kan slå tillbaka”

Statsvetaren om Socialdemokraternas framtid

Publicerad 2022-09-01

S-politikern Saida Moge Hussein valde att lämna sitt parti bara två veckor före valet.

Droppen blev statsministern Magdalena Andersson uttalande om ”Somalitown” – ett uttalande som kan få negativa effekter på sikt, menar statsvetaren Ulf Bjereld.

– Oavsett vad man menar så sänder det signaler om ett vi och dem, säger han.

I måndags meddelade den lokala S-politikern Saida Hussein Moge från Biskopsgården i Göteborg att hon lämnar partiet med omedelbar verkan efter statsminister Magdalena Andersson uttalande om ”Somalitown”.

”Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige. Vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har” förklarade statsministern i samband med frågan om ett maxtak för utomnordiska personer i utsatta områden.

Enligt Saida Hussein Moge står Socialdemokraterna inte längre för de värderingarna och principerna som hon tror på.

”Socialdemokraterna kommer längre ifrån sina rötter och närmar sig allt mer höger politik. Samtidigt som de har blivit ett mer främlingsfientligt parti”, skrev Hussein Moge i ett Facebookinlägg i samband med beslutet att lämna partiet hon varit engagerad i i över 30 år.

Saida Moge Hussein har valt att lämna Socialdemokraterna bara två veckor före valet.

”Kokade av ilska”

Tankar hon nu utvecklar för Aftonbladet.

– Det blev droppen. Jag blev så arg att jag kokade av ilska. Man säger inte så om en redan utsatt grupp. Jag tycker att Magdalena Andersson borde ha varit tydligare med vad hon egentligen menade i stället för att peka ut en specifik folkgrupp. Man ska inte använda etnicitet som syndabockar.

Att det var statsministern som gjorde uttalande gör extra ont, menar Hussein Moge.

– Hon sitter högst upp i hierarkin och alla ser upp till henne. Hon ska vara en förebild, framförallt för oss kvinnor, då hon är vår första kvinnliga statsminister.

Saida Hussein Moge stod på Socialdemokraternas kommunlista, men uppmanar nu väljarna att inte rösta på henne. Däremot på Socialdemokraterna.

– Jag vill inte att man ska kryssa mig. Däremot uppmanar jag alla att gå och rösta. Annars vinner de mörka krafterna. Men jag vet att många har varit kritiska till socialdemokraterna efter detta. 

S-profilen Mohamed Nuur valde att lämna partiet tidigare i år i samband med att S valde att regera på en budget som SD hade inflytande över.

”Uppseendeväckande”

Även den tidigare S-profilen Mohamed Nuur från Tensta i Stockholm valde att lämna partiet tidigare i år i samband med att Socialdemokraterna valde att regera på en budget som Sverigedemokraterna hade inflytande över.

Han är i dag aktiv inom Vänsterpartiet, och tycker likt Saida att Socialdemokraterna rört sig för långt ut mot höger.

– Jag har stor respekt för Saida som hoppar av, jag förstår det. Jag tycker att retoriken har blivit värre och hårdare med Magdalena Andersson. Som statsminister och partiledare är man oerhört medveten om vad man säger, det är inget man bara råkar säga.

Mohamed Nuur tror att den hårdare retoriken kommer slå tillbaka på sikt.

– Jag tror att de försöker att hämta tillbaka de förlorade rösterna, och att det därmed krävs både hårdare tag och ord. Därav den här SD-retoriken. Socialdemokraterna har förmodligen gjort sin matematik, men lär ångra detta i det långsiktliga spelet. Sådana här uttalanden skickar signaler, gör människor otrygga och skapar ett vi och dem-tänk.

Att en uppskattad lokalpolitiker som Saida Hussein Moge hoppar av så nära inpå ett val tillhör inte vanligheterna, menar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och tidigare ordförande för Socialdemokrater för Tro och solidaritet.

– Det är uppseendeväckande, och hon är en stark profil lokalt, det är klart att det är ett avbräck.

Han konstaterar, liksom Saida Moge Hussein och Muhamed Nuur, att partiet gått högerut i frågor om brott, segregation och invandring de senaste åren – både när det gäller politik och tilltal.

– Det är otvivelaktigt på det sättet.

Men kursändringen kom redan inför valet 2018, efter det stora flyktingmottagandet 2015, menar Bjereld, som själv tillhör den falang som är kritisk till partiets högergir.

Han säger att det missnöje som bubblade upp hos en del S-medlemmar då fortfarande pyr. Men inför valet är stridsyxorna tillfälligt begravda.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och tidigare ordförande för Socialdemokrater för Tro och solidaritet.

Kan komma att slå tillbaka

Men högergiren kan komma att slå tillbaka mot partiet i eftervalsdebatten, säger han.

– Blir det en S-ledd regering efter valet kommer den kritiken få svårt att få fäste. Men blir det Ulf Kristersson med stöd av SD som tar över kommer många säga ”vad var det vi sa”.

Miljonprogramsområden som Biskopsgården – där Saida Moge Hussein bor – är generellt starka fästen för Socialdemokrater. I delar av området röstade över 50 procent på S i förra valet. I Rinkeby och Tensta i Stockholm var siffran mellan 50 och upp emot 70 procent i flera valkretsar.

Ulf Bjereld tror att partiet Nyans kan försöka vinna väljare på den här typen av avhopp. Men han tror inte att man kommer att se ett betydande väljartapp i områdena.

– Så länge det är något enskilt avhopp tror jag inte det påverkar valresultatet, men kommer det fler nu så kan effekten såklart bli större.

Valkompass – artikel
Magdalena Anderssons uttalande om ”Somalitown” fick S-politikern Saida Moge Hussein att lämna partiet.