GW om Milad Safi: Kan hålla sig undan livet ut

”Ingen du bjuder hem på en kopp te”

Uppdaterad 2023-02-13 | Publicerad 2023-02-12

Milad Safi, 20, fritogs av beväpnade män i Norrköping i veckan.

Nu är han på fri fot och Leif GW Persson tror att rymningen var noggrann planerad.

– Personer som han kan hålla sig undan livet ut, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Den 20-årige Saturdarahmannen Milad Safi jagas över hela landet.

I onsdags fritogs han under dramatiska omständigheter i Norrköping.

Vid 13.40-tiden hade Kriminalvårdens transportbil parkerat utanför entrén till Vrinnevissjukhuset i Norrköping. Där närmade sig två maskerade och beväpnade män.

Milad Safi är dömd för att ha skjutit från en bil i Bunkeflo. I domen skrev tingsrätten att han då visat ”likgiltighet inför andra människors liv”.

Händelseförloppet gick fort och på 20 sekunder var fritagningen över, enligt Aftonbladets uppgifter.

Milad Safi lämnade platsen tillsammans med de maskerade männen.

Kriminalprofessorn Leif GW Persson tror inte chanserna att hitta Safi är särskilt stora.

– Personer som han kan hålla sig undan i stort sett livet ut. Vi har flera exempel på det, de bestämmer sig för det, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Milad Safi fritogs från Kriminalvårdens bil i samband med ett sjukhusbesök.

”En påläggskalv”

Milad Safi dömdes för ett mordförsök och skulle avtjäna ett tioårigt fängelsestraff.

Brottet kopplas till en hänsynslös konflikt i Skåne mellan gängkriminella från Saturdarah och en rivaliserande gruppering.

– Det här är en intressant person. Han är bara 20 år gammal och han tillhör en kriminell motorcykelorganisation. Där är han nog tänkt som en påläggskalv, säger GW.

Leif GW Persson

GW beskriver Safi som en ”farlig människa”.

– Det är nog ingen du bjuder hem på en kopp te, om jag ska uttrycka mig milt.

Fritagningen kan ha varit noggrant planerad.

– De har inte stått och väntat här, det har inte skett av en slump utan det har föregåtts av noggrann planering. Sorglig historia, säger GW.

Kriminalvården kommer att tillsätta en utredning för att utreda omständigheterna bakom säkerhetsbedömningen av transporten.

På frågan om det har begåtts några misstag i samband med transporten svarar GW:

– Jag har full förståelse för hur vårdarna beter sig, plötsligt får de en pistol uppstucken i ansiktet. De är två stycken och sedan kommer det två rusandes och tar honom in i en bil.

Under onsdagskvällen pågick jakten på rymlingen kring Norrköping. Tungt beväpnad polis syntes längs vägarna.

Söker efter röd sportbil

I polisens utredning är två bilar särskilt intressanta – en röd sportbil med svart vinge som Milad Safi och gärningsmännen misstänks ha flytt i samt en vit ”kantig” bil.

– Efter att ha gått igenom vittnesuppgifter ser vi att den bil som transporterat bort det här objektet är en röd, mindre, sportigare bil med svart vinge på. Har man sett den bilen köra väldigt fort, eller stå parkerad någonstans, är vi väldigt intresserade av det, sa kriminalkommissarie Jan Staaf till Aftonbladet på lördagen.

Försvarsadvokaten Daniel Roos har tidigare sagt till SVT att det är oklart om det är ”vänner eller fiender” som tagit Safi.

Milad Safi har tidigare dömts för en skjutning. Han var då 19 år gammal. Bilden är ur polisens förundersökning från den gången.

Milad Safi är nu internationellt efterlyst och det är fortfarande oklart om han och gärningsmännen befinner sig i Sverige eller utomlands.

– Det är en nästan omöjlig fråga att svara på. De kan ligga och trycka någonstans i Norrköping eller befinna sig i något helt annat land, sa Jan Staaf på lördagen.