Flera gripna efter Irandemonstration i Oslo

TT-NTB

Publicerad 2022-09-29

Demonstranter och poliser vid Irans ambassad i Oslo

Flera personer försökte ta sig in på Irans ambassad i Oslo i samband med demonstration. Runt 90 personer frihetsberövades.

En demonstration mot den iranska regimen urartade på torsdagseftermiddagen i Oslo. Flera personer försökte ta sig in på den iranska ambassaden och flera kastade sten mot polisen.

Efter någon timme fick polisen kontroll på händelserna. Då hade omkring 90 personer frihetsberövats och tagits in för förhör. Minst nio av dessa har gripits för våld mot polisen.

– Status just nu är att vi har kontroll över ambassadens område. Ingen obehörig är där inne nu, det kastas inte sten längre och läget är relativt lugnt, säger polisens insatsledare Gjermund Stokkli strax före klockan 15.

Filmklipp i sociala medier hade då visat kaotiska scener med poliser utrustade med sköldar och gasmask.

Enligt norska TV2 har polisen använt tårgas mot demonstranterna. Två personer har enligt polisen fått söka vård efter att ha andats in tårgasen.

Gruppen Iranska politiska fångar för fritt Iran (IPFFI) utlyste en demonstration vid ambassaden från klockan 17, från den har inga rapporter om oroligheter kommit.

I ett pressmeddelande från gruppen sades på förhand att aktionen är en del av världens omfattande protester mot regimen i Iran efter att en ung kvinna dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran.