En död efter båtolycka i Göteborg

Publicerad 2022-10-01

Ön Vinga i Göteborgs skärgård. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

På fredagen inträffade en båtolycka med tio personer ombord i Göteborgs skärgård.

Tre personer fördes till sjukhus och en man dog senare till följd av sina skador.

En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada har inletts.

Kockan 17 på fredagen kom ett larm in om att en RIB-båt med tio personer ombord hade kapsejsat enligt initiala uppgifter. Senare meddelade polisen att ingenting tyder på att RIB-båten hade kapsejsat.

Enligt polisen handlade det istället om att båten hade övergetts i samband med ett tekniskt problem.

– Vi fick in ett larm via SOS om att en båt ut vid Vinga och att det fanns personer i vattnet. Enligt larmaren hade fem personer tagit sig upp och fem personer var kvar i vattnet, säger Pontus Svensson vid JRCC.

– Vi larmade direkt till sjöräddningssällskapet och gjorde ett anrop där bland annat en stridsbåt svarade ganska snabbt, säger Pontus Svensson.

När räddningspersonal kom fram till platsen var flera personer nedkylda. Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Försvarsmakten, ambulanshelikopter samt sjöfatsverkets räddningshelikopter bistod med hjälp. 

Tre personer fördes till sjukhus med skador, en av dem bedömdes vara allvarligt skadad. Polisen konstaterade under lördagsmorgonen att en av personerna dött till följd av olyckan. Anhöriga har underrättats.

– Vi ska utreda hur olyckan har gått till och det vi kan konstatera är att tre personer har förts till sjukhus med skador, varav en allvarligt, och det är en man som numera är avliden, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Det är fortfarande oklart hur olyckan har gått till.

– Vi fick in att det var ett motorhaveri och att båten hade kapsejsat, säger Pontus Svensson.

En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada har inletts.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln