Inför tillfälligt krav på negativt covidtest för resenärer från Kina

Uppdaterad 2023-01-06 | Publicerad 2023-01-05

Sverige inför tillfälligt krav på negativt covidtest för resenärer från Kina med anledning av smittspridningen i landet, det meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Pandemin är inte över, säger han på torsdagens pressträff.

Situationen i Kina har förändrats markant. Landet lyfter sina utreserestriktioner från och med den 8 januari vilket påverkar inresandet från Kina till EU, sade Eva Schultz, ordförande vid EU:s krishanteringsmekanism IPCR som höll möte på onsdagen.

IPCR uppmanade EU:s medlemsländer att covidtesta inkommande resenärer från Kina.

På torsdagen meddelar regeringen att Sverige inför krav på att personer som reser in i Sverige från Kina ska visa upp ett negativt covidtest.

Restriktionerna träder i kraft den 7 januari och gäller vuxna och barn över 12 år som inte är medborgare i Sverige eller annat EU-land, och gäller i tre veckor.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger att beslutet är kopplat till att det råder stor osäkerhet i rapporteringen av antalet smittade och dödsfall i Kina.

– Även om vi är i en annan fas i pandemin så är den inte över. Till grund för beslutet ligger den hemställan från Folkhälsomyndigheten. Det gäller alltså från och med nästa flight från Kina, säger han.

En rad länder har redan infört inreserestriktioner för Kina-resenärer.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors, som medverkar på pressträffen, säger att kravet kan minska risken för att en person med pågående infektion reser in från Kina.

Inresekravet behövs på grund av att det är svårt att veta vilka virusvarianter som sprids i landet, tillägger hon.

Övervakningen av avloppsvatten, särskilt runt internationella flygplatser, kommer även att intensifieras.

Socialminister Jakob Forssmed och Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS