El-Haj: Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig

Olof Svensson

Publicerad 2023-05-31

Jamal El-Haj (S) kommenterar nu att hans uppdrag i riksdagens utrikesutskott pausas av partiet.

– Jag kan inget annat än att beklaga partiets beslut. Mitt deltagande på den europeiska palestinska konferensen i helgen var icke förhandlingsbart givet mitt identitetsskapande och folkrätten, skriver han i ett uttalande på Facebook.

Riksdagsledamoten skriver att han inte delar S-ledningens beslut och anser att han har blivit orättvist bestraffad för sitt engagemang i Palestinafrågan.

– Försöken att sammankoppla och likställa mig med den terrorstämplade organisationen Hamas är rena anklagelser som jag anser vara verklighetsfrånvända, eftersom att de går emot och ligger bortom allt jag står för. Jag kommer inte acceptera att förknippas med Hamas, skriver han.

Jamal El-Haj.

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren meddelade tidigare i dag att Jamal El-Hajs uppdrag som suppleant i riksdagens utrikesutskott pausas under resterande året. Han behåller dock sin plats i trafikutskottet.

Beslutet motiveras med att El-Haj inte har hörsammat partiets avrådan från att delta på en palestinakonferens i helgen.

– Partiet gjorde bedömningen att det fanns tveksamheter om att delta på konferensen, därför avrådde vi ifrån att delta. Jamal gjorde en annan bedömning och då är det som i alla partier, då får det konsekvenser, sa Hallengren.

Jamal El-Haj på kritiserade Palestina-konferensen.

Följ ämnen i artikeln