”Svart låda” undersöks – avgörande för utredningen

18-åringen friad från misstankar om rattfylleri i Hässleholm

Publicerad 2023-04-12

Åklagaren har utrett alla förutsättningar för dödsolyckan i Hässleholm – utom den viktigaste.

Nu har polisen skickat en ”svart låda” till Volvos fabrik, för att se om den kan avgöra vilken hastighet bilen hade när den kraschade in i ett träd.

– Ja, utan den blir det sämre bevisläge, säger kammaråklagare Christofer Ramkvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.

De sju tonåringarna vaknade upp i samma hus, dagen efter en hemmafest. Efter lunch var dags att åka hem, och de hoppade alla in i en och samma bil.

Två personer i framsätet, fyra i baksätet och en i bakluckan.

Strax söder om Vinslöv kraschade bilen våldsamt in i ett träd, efter en kurva. Totte Levin, 17 år gammal, dog i olyckan, och flera av de andra fick allvarliga skador.

Chauffören misstänktes för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Men nu har de två sista brottsmisstankarna lyfts.

– Det fanns ingenting i blodet som kunde förklara olyckan, säger kammaråklagare Christofer Ramkvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Mycket har klarnat kring olyckan. De sex personerna som överlevde har blivit förhörda, och lämnat en samstämmig bild kring hur de satt i bilen, vart de var på väg och andra omständigheter.

– Ingen av de som satt i bilen har sagt någonting som kan förklara olyckan, förutom att de har åkt av vägen. De har inte tittat så mycket på den exakta körningen.

Det var i början av mars som bilen kraschade in i ett träd i Hässleholm.

”De mår piss”

Men en fråga kvarstår – hur snabbt bilen egentligen åkte.

– Ingenting kan förklara olyckan när det gäller bilens beskaffenhet, det har inte varit några konstiga bromsar eller så. Det har inte varit halt på platsen. Antagligen har det gått för fort, helt enkelt, i relation till bilens beskaffenhet, säger Christofer Ramkvist.

Bilen är en gammal Volvo S80, men det finns förhoppningar om att den ska ha en ”svart låda”, en hastighetsregistrator som ska kunna visa tekniskt hur snabbt bilen körde. Nu har polisen skickat upp den till Volvo i Göteborg, för att se om de kan få fram information.

– Utan den blir det ett sämre bevisläge.

Om inte den ger något svar finns det annat som skulle kunna bevisa bilens hastighet. Polisen har också tagit mobiler i beslag, och om det finns några mobilfilmer skulle de kunna visa hastighetsmätare, eller så kan GPS-signaler skulle kunna visa hur snabbt det gått.

Det finns också annan teknisk bevisning från platsen.

De inblandade mår i dag väldigt dåligt. Utöver att de alla sörjer sin vän som dog har de också både psykiska och fysiska skador.

– De mår ju ungefär som du och jag hade varit med om en olycka, de mår ju piss. Det är inte någon som vill orsaka en olycka.

Följ ämnen i artikeln