Slog sina barn – jobbar som familjepsykolog

Tycker det är okej om det inte blir några märken

Uppdaterad 2023-05-25 | Publicerad 2023-05-24

Psykologen dömdes till fängelse för att ha slagit sina barn.

I dag jobbar han på en psykologmottagning där han profilerar sig som specialiserad inom föräldrastöd och familjerelaterade problem.

Mannen sa i rätten att han tycker det är okej att slå sina barn, om det inte blir några märken och om man inte använder tillhyggen.

Han berättade att han brukade dra barnen i örat och daska dem i rumpan. I andra fall använde han sig av tyst bestraffning och lät bli att prata med barnen under två dagar. Han medgav också att han vid ett tillfälle hade slagit barnen med en träsked, men nekade bestämt när det påstods att han skulle ha slagit dem med sladdar eller ett bälte eller att han skulle ha hotat dem med en uppvärmd kniv.

Mannen sa att barnen hade blandat ihop verklighet med fantasi, eftersom familjen brukade leka en lek där han jagade barnen med sitt bälte.

Familjerelaterade problem

2010 dömdes mannen till åtta månaders fängelse för grov fridskränkning mot sina barn.

Ett par år efter straffet började mannen jobba som psykologassistent och 2018 fick han sin utbildning validerad av Socialstyrelsen. Hans tidigare dom lade inga hinder i vägen.

I dag arbetar mannen för en psykologmottagning och profilerar sig som specialiserad inom föräldrastöd och familjerelaterade problem.

Mannen är en av 81 psykologer som fått behålla sin legitimation eller legitimerats trots att de är dömda för brott med inslag av våld, hot och vapen.

Här är ytterligare några exempel.

Psykologen misshandlade sin granne så illa att ambulans kallades till platsen. OBS! Arkivbild.

 

Slog granne efter urinbråk

En psykolog i Västsverige misshandlade sin granne i tvättstugan så att ambulans fick tillkallas. Det var kulmen på en konflikt där grannen enligt psykologen hade lagt påsar med urin utanför hans dörr och klippt ner träd vid hans uteplats.

Psykologen dömdes 2020 till 50 timmars samhällstjänst. Mannen bor fortfarande kvar i samma område, och driver en psykologmottagning.

Överföll okänd kvinna

En psykolog attackerade en kvinna på gatan, då hon blev irriterad för att kvinnan var så glad. 2011 dömdes hon till 40 dagsböter om totalt 2 000 kronor för ringa misshandel. Ett år senare, 2012, dömdes hon igen. Nu för att ha överfallit en tågvärd och jagat denne genom tåget. Straffet för våld, hot och förgripelse mot tjänsteman blev 150 dagsböter om totalt 7 500 kronor.

Av domar från förvaltningsrätten framgår att kvinnan i långa perioder har varit intagen för psykiatrisk tvångsvård, hon har beskrivits som psykotisk, hallucinerande och saknar sjukdomsinsikt. Hon har varit legitimerad psykolog sedan 2002.

Skar sönder exfruns däck

En psykolog från Stockholms län har i sin roll som forskare inom psykologi flera gånger uttalat sig om olika typer av psykiska problem och lösningar på mentala hinder. På psykologens hemsida står hans alla titlar, utbildningar, utmärkelser och förtroendeuppdrag uppradade.

Berusad på alkohol och tabletter åkte han hem till sin exfru och skar sönder däcken på hennes bil och hennes cykel. Han skrek också in i hennes lägenhet genom brevinkastet. Han dömdes 2003 till villkorlig dom för ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen.

Domen ledde inte till någon tillsyn mot mannen. Däremot ska Socialstyrelsen rikta kritik mot honom tio år senare för en olämplig relation som han hade inlett med en patient. Enligt den anmälande patienten ska mannen ha våldfört sig på henne och utnyttjat henne sexuellt. Psykologen förnekade och då ord stod mot ord avslutade Socialstyrelsen avslutade ärendet utan att ta det vidare till HSAN för prövning av legitimationen.

Hotade att döda flickvän

En psykolog från Stockholms län dömdes på 2020-talet för misshandel, olaga hot och två fall av olovlig körning. Han misshandlade sin flickvän genom att ta ett hårt grepp om hennes arm och i hennes hår. När hon ett par dagar senare satt att hon ville göra slut blev hon dödshotad av psykologen.

I februari 2023 dömdes mannen till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och hot mot tjänsteman. Det efter att han, med 2,63 promille i kroppen, kraschade med sin bil i ett cykelställ och därefter hotade den polisman som skulle omhänderta honom.

Mannen har kvar sin psykologlegitimation.


Researchbolaget Acta Publica har gjort kartläggningen av psykologerna tillsammans med Aftonbladet.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!