Pehrson: ”Liberala historien lämnar aldrig ”

Publicerad 2022-11-26

När Johan Pehrson valdes till ny partiledare för Liberalerna satt ingen av hans föregångare i publiken.

Efter ett katastrofalt valresultat vill Pehrson nu fokusera på hur partiet ska använda sin regeringstid till att vända den nedåtgående trenden.

– Tidöavtalet är ett bra underlag som vi kan styra Sverige på, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson har varit i blåsväder den senaste tiden. Efter att ha kallat Sverigedemokraterna för en brun sörja fick han be SD-ledaren Jimmie Åkesson om ursäkt.

Liberalerna fortsätter också att vara splittrade i frågan om Tidöavtalet. I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning är bara drygt hälften av liberala väljare mycket eller ganska positiva till avtalet.

Hur ser du på utmaningarna kring Tidöavtalet och samarbete med Sverigedemokraterna?

– Det här är ett avtal där vi har fått ge och ta. Det är en kompromiss men ett bra underlag som vi kan styra landet på, säger Johan Pehrson.

”Valanalysen är halvfull”

Ingen av de tidigare partiledarena var här i dag när du valdes, är det ett nytt parti nu - har ni gjort ett tydligt bryt med det förgångna?

– Den liberala historien lämnar aldrig en liberal partiledare. Jag är otroligt stolt över att få kliva in i det här ledet efter såna giganter som har företrätt mig.

– Jag ska göra mitt bästa för att vi under den här mandatperioden ökar friheten för de mest utsätta och säkrar friheten för oss som redan har den, säger Pehrson.

Liberalerna presenterade sin valanalys i veckan. Den visade att partiet tappat i stora delar av landet. I Sveriges 290 kommuner hade de bara öka i femton kommuner, men tappat i 151 kommuner.

Den måste ha varit en ganska ledsam läsning om man är liberal politiker. Du kallade det själv för ett kalhygge ute i landet i ditt tal. Hur ska ni vinna tillbaka de här väljarna?

– Valanalysen är både halvfull - vi gjorde det som många sa var omöjligt och gick från att vara uträknade till att vara ett regeringsparti. Men det är också korrekt att vi tappade på många håll, säger Johan Pehrson.

– Vi måste se till att bättre svara upp till den frihetslängtan som finns i stora delar av Sverige där man tycker att det är för svårt att leva, och man där väljer en annan väg.

Liberalerna höll ett extrainsatt landsmöte på lördagen.

”Killen vid grillen med slips”

Johan Pehrson lanserade sig som ”killen vid grillen” under valrörelsen. En vanlig man från en vanlig mellanstor stad, som han beskrevs. Konceptet var lyckat tycker partiet.

Killen vid grillen - det behövs inte nåt nytt nu när du är partiledare?

– Jag har blivit killen vid grillen med slips på flera möten. I min roll som arbetsmarknads- och integrationsminister så är det bara rätt in i tabellverken, regleringsbreven och myndighetsmöten för att försöka styra Sverige i den riktning som är central. Där man fokuserar på arbete, där man fokuserar på språk och där man fokuserar på skötsamhet.

Hur mycket humor kan man använda i sin kommunikation när man är partiledare och minister?

– Den som lever få se. Man måste kunna, även som statsråd, visa att x om man tar saker ytterst allvarlig så kan man också vara lite lättsam och sin egen person, säger Johan Pehrson.