Demonstration i centrala Stockholm: Brände slöjor och klippte av håret

Demonstration i centrala Stockholm: ”Det som händer i Iran är helt oacceptabelt”

Publicerad 2022-09-24

I veckan har de våldsamma protesterna i Iran gett eko världen över – även Sverige.

– Nu kan vi synas över hela världen, i 43 år har vi inte vågat göra det. Om hela världen hjälper oss kan vi fria Iran, säger Zhila Modarresi som deltar i lördagens demonstration på Sergels torg i Stockholm.

Mahsa Amini, 22, dog efter att ha gripits av den iranska sedlighetspolisens i Teheran.

Hennes brott: Hon bar sin hijab på fel sätt.

Nyheten om hennes död blev startskottet för den våg av protester som svept över Iran de senaste dagarna. Över 50 människor uppges ha dödats i våldsamheterna.

Mahsa, 22, död efter sjalbrott i Iran – stora protester

På lördagen samlades många på Stockholms mesta demonstrationstorg Sergels torg.

De har samlats i ilskans och sorgens tecken efter det uppmärksammade dödsfallet i Iran som fått en hel värld att reagera.

– Jag är här för att det som händer i Iran är helt oacceptabelt. Det är inte första gången, avståndet mellan varje uppror blir mindre och mindre. Den iranska regimen och mullorna kan inte vara kvar vid makten, säger Arash Marandi.

Mahsa Amini, 22, dog efter ett ingripande av den religiösa ”sedlighetspolisen” i Teheran. Nu demonstrerar iranska kvinnor, med fara för sina liv, mot hijab-tvånget.

Klipper håret och bränner slöjor

Sociala medier svämmar över av videor på kvinnor världen över som klipper sitt hår och bränner sina slöjor till stöd för Irans kvinnor – i protest mot den islamska regimens förtryck.

En kvinna klipper sitt hår under demonstrationen på Sergels torg på lördagen.

Bland demonstranterna på Sergels torg syns en svensk författartrio.

– Vi är här för att visa solidaritet med iranska kvinnor. Det som händer är fruktansvärt. Vi kan vakna upp här varenda dag och inse hur priviligerade vi är, det minsta man kan göra är att gå ut och visa sin avsky mot det som händer, säger författarinnan Mian Lodalen.

– Det som händer berör inte bara kvinnorna i Iran. Mänskligheten är en hel kropp, iranska kvinnor, afghanska kvinnor, många kvinnor i världen är så enormt förtryckta. Kvinnor blir berövade sina liv medan vi står här, fyller Zinat Pirzadeh i.

Många samlades på lördagen på Sergels torg i centrala Stockholm, för att på olika sätt visa sitt stöd för kvinnornas kamp i den muslimska prästdiktaturen Iran.

Varför är det viktigt att protestera här i Sverige?

– För att visa stöd så regimen i Iran inte tror att vi blundar. Jag tror på ringar på vattnet, nu räcker det. Om det hade hänt oss i det här landet – hade inte vi velat att människor i andra länder skulle visa sin solidaritet?

– Vi lever alla i en och samma värld. Solidariteten måste spridas över gränserna, säger Sara Löwestam.

Runt om i världen har stöd-demontrationer ordnats, där man bland annat bränt slöjor. Så även i Stockholm.

Runt omkring har folk samlats i olika cirklar. Det skriks slagord. Trots olika bakgrund vill alla som samlats samma sak.

– Trots olika riktningar är vi enade i denna enda fråga. Ner med regimen i Iran – skapa ett nytt samhälle med en ny regering, säger Zargam Asadeh.

Folkmassan slingrar sig bort från torget.

Riksdagsledamöter tror på förändring

Senare på eftermiddagen talar politiker till nya massor.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att uppmärksamma iranska kvinnors modiga kamp för grundläggande friheter. Att klä sig hur man vill, älska den man vill, vara den man vill. Hela begreppet med moralpolis är barockt, säger avgående energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Har Sverige gjort tillräckligt tidigare?

– Jag tycker att vi har gjort oerhört mycket. Resultatet är att Irans unga kvinnor och killar inte lever i frihet. Så ingen i världen har gjort tillräckligt.

Liberalerna gör i dagarna upp om hur man ska stödja den högerregering som ska försöka tillträda. Riksdagsledamoten Gulan Avci är kritisk till hur den avgående regeringen agerat i Iranfrågan och att man kallat sig för en feministisk regering.

– Nu har inte en ny regering tillträtt, men Liberalerna kommer fortsätta stötta kvinnorörelser och använda vår röst i olika internationella organ för att sätta press på dessa länder. Det är helt oacceptabelt att halva befolkningen i Iran lever under ett enormt förtryck och lidande, säger Avci.

Vänsterpartiet Daniel Riazat menar att det viktiga är att stötta det iranska folket.

– Vi kan inte bestämma hur människor där ska göra, men olika regeringar kan stötta rörelser där och ställa krav på rättigheter för att Iran ska få vara med i internationella sammanhang. Det har man inte gjort i tillräckligt stor utsträckning, säger Riazat.

Miljöpartiets tillträdande riksdagsledamot Ulrika Westerlund är inne på samma spår.

– Både genom politiska påtryckningar när man möter representanter för den iranska regimen, precis som man gjort mot Ryssland, men även genom att stötta folket. Det kan vara genom biståndsprojekt, men också genom att ge människor som flyr asyl, säger Westerlund.

Medan mörkret faller klipper både män och kvinnor av sig håret. Det bränns upp tillsammans med flera slöjor, till tusentals människors slagord mot Irans regim.