Färre taxiresor efter coronaoro

Jonas Grönvik/TT

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2020-03-10

Allt färre reser med taxi efter utbrottet av det nya coronaviruset. Arkivbild.

Färre reser med taxi efter utbrottet av det nya coronaviruset. Samtidigt väljer flera oroliga taxiförare att inte ta körningar från flygplatser.

I Stockholm sitter två förare i hemkarantän, efter kontakt med smittade personer.

– Vi kan se en generell nedgång i efterfrågan för alla typer av resor, där vi drar slutsatsen att det beror på oron för coronavirus, säger Natalia Santos, pressansvarig på Taxi Stockholm.

Taxibranschen är starkt sammankopplad med övriga reseindustrin, poängterar hon.

– När flyg ställs in är det inte lika stor efterfrågan vid Arlanda. Vi hör från våra förare att många kunder säger att de väljer taxi framför kollektivtrafiken, men vi ser ändå en nedgång.

Två av Taxi Stockholms förare sitter för tillfället i hemkarantän, efter att de kontaktats av vårdens smittspårning.

– De sitter i karantän som en försiktighetsåtgärd. De visar inga tecken på sjukdom. De har själva inte varit i något område som är drabbat, men de har stött på personer som varit smittade i Sverige, säger Natalia Santos.

Oro bland förare

De senaste veckornas nyheter om hemkommande svenskar som smittats i Italien och Iran har väckt en oro bland taxiförarna. Det konstaterar Saied Tagavi, taxiförare och ordförande för Transports taxisektion i Stockholm.

– Många förare är oroliga för smittorisken och är osäkra hur de ska hantera situationen. Vi nekar aldrig kunder, men en del förare väljer att inte ta körningar från Arlanda. Det är ett beslut som varje förare får ta själv, säger han.

Förra veckan tog han kontakt med Folkhälsomyndigheten, för att reda ut hur hans kollegor bör agera.

– Det finns inte mycket att göra mer än vara noga med hygienen, tvätta händerna ofta och inte ta sig i ansikten. Om man känner oro ska man också desinficera bilen.

Det är en svår situation, särskilt för taxiförare som jobbar utan kollektivavtal, anser Saied Tagavi.

– Om en förare misstänker att de har smittats ska de omedelbart sjukanmäla sig till sin åkare och stanna hemma i karantän. Men många förare som kör utan kollektivavtal och jobbar för provision har inte råd att stanna hemma.

Färre resor

Cabonline, som äger Sverigetaxi och Taxi Kurir, säger att de inte sett några förändrade resemönster.

– Vi har informerat våra åkare och förare hur man skyddar sig själv och andra från smittspridning, säger Ulf Samell, presstalesperson på Cabonline.

Även Taxi Stockholm har informerat sina förare.

– Precis som för alla oss andra i samhället, hänger förarnas säkerhet på att vi kan förlita oss på att våra medmänniskor följer de rekommendationer som finns, säger Natalia Santos.