Hon går i pension – efter 48 år på BB

Ann-Marie, 67, har jobbat på sjukhuset hela sitt yrkesliv

Publicerad 2020-04-02

Ann-Marie Olsson har arbetat hela sitt yrkesliv på BB.

I slutet av februari klev Ann-Marie Olsson av sitt sista skift på BB. Där har hon jobbat i 48 år, ända sedan hon klev in på sjukhuset som 18-åring.

– Det har varit mitt andra hem, säger hon.

Hur kommer det sig då att Ann-Marie Olsson arbetat hela sitt yrkesliv på Blekingesjukhuset?

– Det är bara en slump tror jag. Från början fick jag gå runt på flera olika avdelningar, jag var sjukvårdsbiträde som det hette på den tiden. Sedan fick jag en tjänst där, och det fortsatte, säger Ann-Marie Olsson, som tidigare berättat om sin långa och trogna tjänst för Blekinge Läns Tidning.

Ja, det var så det började. Ann-Marie började jobba på sjukhuset som 18-åring och blev sedan kvar på BB. I april fyller hon 67.

Ett tag jobbade Ann-Marie med förlossningar, men det har aldrig varit hennes grej. I stället har hon till största del arbetat med att hjälpa de nyblivna mammorna, och barnen, efter födseln.

– Ompyssling och omvårdnad är min grej. Där känner jag mig jättesäker, säger hon.

Sjukhuset – ett andra hem

Men trots att Ann-Marie beskriver sitt yrkesliv som en slump så kallar hon sjukhuset för sitt andra hem. Där har hon jobbat otaliga nätter och välkomnat tusentals barn till världen.

– Det är en jätterolig arbetsplats och jag har haft väldigt bra arbetskamrater. Man får träffa så mycket folk och stötta dem i ett viktigt skede i livet, säger Ann-Marie.

Kollegorna såg till att ordna en ordentlig avtackning.

– Vi festade i tre nätter. Vi hade väldigt trevligt. Första natten åt vi smörgåstårta, andra natten åt vi pizza och den tredje åt vi semlor. Det känns jätteroligt att man är så uppskattad, säger Ann-Marie.

Hur var det att gå hem efter den sista natten?

– Det kändes väldigt konstigt. Jag vet inte om jag gjorde rätt, men någon gång måste man sluta.

Har alltid älskat barn

Kärleken till barn tycks också spela in när det kommer till yrkesvalet. Ända sedan barnsben har Ann-Marie älskat bebisar, och under åren har det även blivit flera egna.

– Jag har åtta barn och elva barnbarn, säger hon.

De kommer hon ägna en hel del av sin tid åt, nu när hon blir pensionär.

– Men jag har jättemycket annat jag vill göra med. Jag har hundar att passa, jag ska jobba i trädgården och virka och brodera, säger Ann-Marie Olsson som nu har sin sista semester.

Därefter är hon officiellt pensionär, efter 48 år på BB.