Regeringen: Ransonering har diskuterats

Publicerad 2020-04-30

Regeringen har förberett för ransonering i tysthet, skriver SvD.

De för en dialog med Ica, Coop, Hemköp och Willys – och har lagstöd att tvinga dem att hjälpa till om det skulle behövas.

– Vi skulle kunna säga att varje medborgare bara får köpa två liter mjölk i veckan, säger statssekreterare Per Callenberg till tidningen.

Livsmedelsförsörjningen har blivit en het fråga i och med coronakrisen. Sverige är ett importberoende land och ligger i en avlägsen del av Europa.

Det går inte att bygga upp en egen livsmedelsförsörjning på några veckor. Därför för regeringen en tät dialog med kedjorna Ica, Coop, Hemköp och Willys, säger statssekreteraren Per Callenberg, som leder livsmedelsgruppens arbete, i ett reportage i Svenska Dagbladet.

– Ransonering har diskuterats. Men hittills har det inte behövts. Vi har inte ens något system för hur det skulle gå till om vi kommer till den punkten, säger Per Callenberg till SvD.

Regeringen har i tysthet förberett Sverige för matransonering om det skulle behövas.

Finns lagstöd att tvinga

Om regeringen skulle komma fram till att ransonering behövs skulle det första steget vara att fråga livsmedelskedjorna om de kan se till att varorna fördelas i landet, säger Callenberg.

Kan ni tvinga dem? frågar SvD:s reporter.

– Ja, det finns lagstöd för det. Vi skulle kunna säga att varje medborgare bara får köpa två liter mjölk i veckan, säger Per Callenberg.

Per Callenberg.

Företag som Ica och Coop har blivit samhällsbärande i och med coronakrisen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i reportaget:

– Vi måste ha en kedja med primärproduktion, transporter och butiker om vi ska klara livsmedelsförsörjningen i hela Sverige.

Frukt och grönsaker kan ta slut

Samtidigt råder det ingen matbrist i Sverige, framhärdar landsbygdsministern. Enligt näringsdepartementets beräkningar är frukt och grönsaker de enda dagligvaror som kan ta slut , skriver SvD.

Det beror på svårigheten att få hit arbetskraft – och att få svenskar att ta dessa låglönejobb.

– Vi måste hitta ett smörjmedel för att få arbetslösa i Sverige att ta jobben. Vi har sänkt kraven för a-kassan till tre månader. Räcker det för att fler ska ta jordbruksjobb? Det är sånt vi tittar på nu, säger Jennie Nilsson till SvD.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN