Kungen ska ha all heder

Försöker envist muntra upp oss i en mycket dyster tid

Kungen är ingen stor talare men han är värd all respekt för att han försöker muntra upp oss i denna märkliga tid.

Efter regn kommer sol, sade han med den erfarenhet som en 74-åring besitter på området.

Det är inte ofta som kungen tar till orda, men sedan coronakrisen slog till mot Sverige har han redan gjort det två gånger.

Först i samband med en informationskonselj med regering på Slottet. Nu från karantänen på Stenhammars slott i Sörmland.

Det förefaller som statschefen har föresatt sig att muntra upp oss i den svåra tid vi just nu går igenom. Temat i båda talen har nämligen varit att det trots allt finns ljus.

I sitt första tal sade kungen att han var hoppfull, ett ord som förefaller mycket avlägset för de flesta av oss just nu. Men det han avsåg var att många människor gör sitt yttersta för att lindra krisens verkningar. Det var hoppfullt, tyckte han.

I det SVT-sända talet från exilen på bondgården söder om Stockholm var beskedet likartat – men mer personligt.

Kungen meddelade det som många av oss redan vet, nämligen att han fyller 74 år om ett par veckor. Han har alltså en lång erfarenhet av kriser av skiftande slag, påpekade han.

Och ett visste kungen, nämligen att kriser, hur djupa och långdragna de än är, förr eller senare tar slut.

Det kan tyckas vara en självklarhet. Men det är ändå lite härligt att någon säger det. I vissa stunder är det just nu lätt att tycka att allt är dystert och ljuspunkterna obefintliga.

Men kungen vill alltså att vi härdar ut. Efter regn kommer sol. Förr eller senare.

Kung Carl XVI Gustaf höll sitt tal till nationen på Stenhammars slott i Sörmland.

Statsminister Stefan Löfven höll också tal till nationen i SVT. Det var två veckor sedan. Hans budskap var betydligt mörkare.

– Det är allvar nu, sade han.

Statschefen och regeringschefen har alltså lite olika ingångsvinklar på krisen. Den ena fokuserar på allvaret – vilket inte undgått någon av oss.

Den andre påpekar att det finns ett ljus i tunneln, vilket vi såklart innerst inne också vet, men lätt glömmer bort i dystra tider.

Kung Carl Gustaf passade också på att tacka dem som gör att samhället trots den utbredda undergångsstämningen fungerar och sade, precis som Stefan Löfven och flera andra, att årets påsk inte blir någon annan lik.

Kungen behöver inte hålla tal till medborgarna. Enligt våra grundlagar behöver han inte göra nästan någonting alls, förutom att öppna riksdagen.

Därför är det rart, och omtänksamt, när han känner plikten att få oss på lite bättre humör.

Det ska han ha heder för. Alla dagar i veckan.