Mindre eftersläpning av dödstalen än tidigare

Publicerad 2020-04-05

Folkhälsomyndigheten släppte nyligen reviderade dödstal som visar att antalet döda har varit fler än vad som tidigare redovisats, enligt TT.

Men eftersläpningen ska nu vara mindre än tidigare.

– Viss eftersläpning kan det vara, men inte alls lika stor som det har varit tidigare, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SR.

Det totala antalet döda i covid-19 ökar för varje dag, och det är ännu oklart om Sverige har nått toppen på kurvan.

På lördagen uppgav Folkhälsomyndigheten att totalt 373 personer hittills har konstaterats döda av coronaciruset. Samtidigt har myndigheten vid upprepade tillfällen förklarat att en viss eftersläpning råder gällande siffrorna och att de därför ska tolkas med försiktighet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Uppgift saknade grund

Under söndagen uppgav nyhetsbyrån TT att nya, reviderade dödssiffror vittnade om att antalet döda var klart högre än vad som tidigare rapporterats, och att det aktuella dödstalet på 373 egentligen kunde vara runt 750 personer.

Spekulationen om det dubblerade dödstalen visade sig dock sakna grund enligt nyhetsbyrån själva som strax efteråt publicerade ett förtydligande.

”På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött. Hur den siffran kommer att se ut när den revideras i takt med att bekräftade döda räknas är oklart”.

Tegnell: Väldigt svårt att tro det

I en intervju med Sveriges Radio säger dock statsepidemiologen Anders Tegnell att den tidigare eftersläpningen inte väntas bli lika stor framöver.

På frågan om de aktuella dödstalen egentligen kan ligga närmre 500 personer säger Tegnell att han har ”väldigt svårt att tro det”.

– Jag tror att det handlar om ett tiotal hit eller dit. Vi vet att de sista dagarna är osäkra, men går vi tillbaka två, tre dagar så blir siffrorna väldigt säkra.

Vidare förtydligar Anders Tegnell att de aktuella dödstalen speglar hur läget såg ut för två-tre veckor sedan, och att mer aktuella dödsfall alternativt intensivvårdsfall ger en ännu bättre signal om vart epidemin nu är på väg.

”Stockholm kan ha nått sin topp”

Han menar även att man numera har ”rätt bra koll” på hur allvarlig smittan är.

– Problemet vi nu ser i Sverige är att blir fler och fler äldre som smittas. Och det är ju mycket det som styr dödstalen, eftersom det är i de grupperna som nästan alla de som dör tillhör. Den stora skillnaden mellan olika länder med dödstal handlar ofta om hur mycket det har drabbat den äldre delen av befolkningen, framför allt de över 80, 85 år, säger han till SR.

I nuläget finns en del signaler som indikerar på att Stockholm kanske har nått sin topp, och att man eventuellt kan se en utplaning under nästa vecka.

– Men det är svårt att säga. Efter helgen brukar det ta ett litet skutt. Skutten hittills har procentuell varit lägre och lägre för varje helg, men vi får se var vi hamnar nu under måndag och tisdag, säger Anders Tegnell till SR.

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen