Stödet till coronasmittade Boris Johnson enar britterna

Premiärministern intensivvårdas för covid-19

Uppdaterad 2020-04-08 | Publicerad 2020-04-07

LONDON. Boris Johnson, 55, intensivvårdas för covid-19.

Då enas Storbritannien i sitt stöd till premiärministern.

– Det är fruktansvärt. Han måste vila och regeringen måste fortsätta utan honom, säger Londonbon Scarlett MccGwire, 66, till Aftonbladet.

Klockan 17 på måndagen ledde Boris Johnson Storbritanniens krig mot coronaviruset. Två timmar senare var han inlagd på en intensivvårdsavdelning sedan hans egen kamp mot covid-19 försvårats. Där får premiärministern syrgas och har en respirator nära till hands om hans andning skulle försämras, uppger brittisk media.

Sjukhuset S:t Thomas ligger precis på andra sidan Themsen från Big Ben, ett par minuters bilfärd från premiärministerbostaden på Downing Street. Hit fördes Johnson i söndags efter att ha suttit isolerad i tio dagar utan att symtomen försvunnit.

Ett 30-tal tv-team från hela världen är på plats utanför sjukhuset. Poliser står vid grindarna och håller koll på vem som går in och ut ur byggnaden. Nyheten om Johnsons försämrade tillstånd är på varje förstasida och toppar brittiska nyhetssajter.

Tv-team från hela världen är på plats utanför sjukhuset S:t Thomas.

”Uppriktigt skrämmande”

En uppdatering om Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas komma senare i dag, meddelar hans talesperson, enligt TT.
– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd och andas utan annan hjälp, säger talespersonen, som uppger att Johnson inte har behövt respirator.
Drottningen har regelbundet fått uppdateringar om Johnsons hälsa.

De brittiska tv-sändningarna är fyllda av hälsningar till Johnson och hans gravida fästmö Carrie Symonds, 32, som också isolerats med symtom.

– Vårt hopp och våra böner är med honom och hans familj, säger kabinettministern Michael Gove till BBC.

– Viruset har en elakhet på en nivå som är uppriktigt skrämmande.

Oro för ersättaren

Labourpartiets ledare Keir Starmer och hans föregångare Jeremy Corbyn har önskat Johnson ett snabbt tillfrisknande. Londonbon Samantha Clarke, 51, lägger också sitt missnöje med premiärministern åt sidan.

– Jag måste komma ihåg att han är en människa och inte bara någon vars politik jag föraktar, så från ett medmänskligt perspektiv hoppas jag att han överlever, för sin fästmö som bär deras barn, säger hon till Aftonbladet.

– Jag är mer rädd för att Dominic Raab, som står näst på tur, tar över och att han ska leda landet. Det gör mig ännu mer orolig än om Boris Johnson styr.

Nyheten om Johnsons försämrade tillstånd toppar brittiska nyhetssajter och är ett stort samtalsämne.

Raab tar över coronakampen

Utrikesminister Raab har tillfälligt tagit över rodret för Storbritanniens respons på coronautbrottet, däremot inte premiärministerposten.

– Är inte Boris där så läggs mer ansvar på folket runt honom och jag är inte lika övertygad om dem, säger Richard Stagg, 52.

Han har precis avslutat sin dagliga löprunda i Finsbury Park i norra London. Enligt regeringens direktiv får britterna endast lämna huset för att motionera i en timme eller handla förnödenheter, annars riskerar man böter.

– Jag blev överraskad när Boris lades in på intensiven och vi önskar honom allt gott. Jag är nämligen inte speciellt övertygad om hans ställföreträdande, så det skulle oroa oss om han tog över.

Boris Johnson i ett videomöte den 28 mars.

Läkare varnade i videosamtal

Callum Adams, 26, är inte orolig för att Storbritanniens kamp mot coronautbrottet försämras utan Boris.

– Jag tror inte att han är så viktig. De tar bara vid där han lämnat och bollen rullar vidare. Jag tror inte att mycket kommer att ändras, säger han.

– Jag är inte orolig för honom. Jag är säker på att de som tar hand om honom gör sitt bästa och sedan går det som det går.

Under ett videomöte med Johnson och hans närmsta ministrar i söndags kunde de andra deltagarna tydligt se att premiärministern mådde sämre, uppger källor till Daily Mail. Det gjorde även hans läkare, som i ett videosamtal några timmar senare uppmanade Johnson att läggas in på sjukhus.

Enligt källor till tidningen hade 55-åringen länge kämpat på, fast besluten om att likt sin politiska förebild Winston Churchill leda landet genom en tid av kris.

– Underskatta inte machokulturen bland Westminsters politiska etablissemang. Boris ville inte se svag ut, säger en källa nära Johnson till Daily Mail.

Poliser kontrollerar vem som går in och ut ur sjukhusbyggnaden.

”Inte något bra för hans hälsa”

– Det har varit beundransvärt att se hur han velat fortsätta sitt jobb, ta täten och leda och se över varje beslut, säger en annan.

– Men i slutändan har det inte varit bra för hans hälsa. Han måste ge efter för viruset och vila.

Scarlett MccGwire, 66, tycker att premiärministern borde ha fått vila och släppa taget om de viktiga.

– Det som händer Boris Johnson är väldigt allvarligt och vi måste ta det på allvar. Han måste få vila i fred och regeringen måste fortsätta utan honom, det är det viktiga. Och detta skulle kanske ha hänt för några dagar sedan, i stället för att han skulle kämpa mot viruset och leda landet samtidigt, säger hon.

– Det är fruktansvärt. Det är fruktansvärt med vem som helst som är i intensivvård och det är hemskt med folk som är svårt sjuka och dör.

PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen