Stor besvikelse efter Cloettas receptändring – ”Påsken förstörd”

Cloetta: ”Vi är inget om inte konsumenterna är nöjda”

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2019-03-30

”Bläh”, ”äckliga fuskägg”, ”påsken är förstörd”.

Cloetta har justerat receptet på påskfavoriterna dragéägg och kundernas dom är inte nådig – på godisjättens Facebooksida haglar nu klagomål in.

– Det kommer inte bli något mer köp från Cloetta om de inte tar tillbaka receptet, säger kunden Linn Larsson.

Påsken närmar sig med stormsteg och med det följer fjädrar, ris och inte minst sötsaker.

Ett populärt påskgodis är Cloettas dragéägg. Du känner säkert igen de färgglada sega äggen med ett knäckigt sockerhölje – men enligt flera kunder är det en beskrivning som inte längre stämmer.

En som var spänd på att öppna årets första påse godisägg var Skövdebon Linn Larsson, 30.

– Men sen när jag bet i en så kände jag ju en helt annan smak och en helt annan konsistens dessutom än det ska vara, säger hon och fortsätter:

– De gamla dragéäggen har haft ett litet tunt skal, det har knappt märkts förutom att det knastrat lite när man bitit på dem. Nu när man bet i ägget var det ett tjockt lager av bara socker och det smakar citronsyra, sen är det bara något litet i mitten som ska vara segt. Det är inte alls som förut.

Flera missnöjda över ändringen

Linn Larsson är besviken både på smakförändringen och att Cloetta inte gått ut och informerat om ändringen på påsarna.

– Det här är verkligen påsk för mig och jag gillar inget annat påskgodis, men det kommer inte bli något mer köp från Cloetta om de inte tar tillbaka receptet.

Linn skrev ett inlägg på Cloettas Facebooksida där hon beklagade sig över de nya äggen – och fick snabbt uppbackning av andra missnöjda kunder.

Flera andra personer har också skrivit hur mycket de saknar sina kära gamla ägg.

”Påsken kommer aldrig mer bli sig lik”

Varje år ser jag fram emot att äta de smarriga äggen, men i år ville jag bara spy över dom”, skriver en användare, och fortsätter:

Har sökt och sökt efter de vanliga dragéäggen, men de är slutsålda överallt. Finns bara dessa äckliga fuskägg kvar.

Äggfadäsen har dessutom skapat mörka orosmoln över många konfektyrgourmeters hela påskupplevelse.

Vilken besvikelse, påsken kommer aldrig mer bli sig lik..” skriver en kund.

Nu är påsken förstörd” skriver en annan.

Cloetta: ”En viss justering”

Cloetta är tacksamma för den feedback de fått av sina konsumenter och beklagar att så många upplever att dragéäggen försämrats.

– Anledningen är att vi tillverkar dem i en annan fabrik och det är det som är orsaken till en viss justering i recepten, säger Anna Bartholf, marknadsdirektör på Cloetta.

Skälet till fabriksbytet var att den underleverantör som producerade äggen gick i konkurs förra året. För att inte stå utan det populära godiset fann man därför snabbt en ny underleverantör, uppger Bartholf.

På frågan om man vågar hoppas på att snart få återse originalreceptet på dragéäggen är svaret något ovisst.

– Vi arbetar löpande med att förbättra våra produkter och vår ambition var ju att äggen skulle smaka minst lika gott som de gjort tidigare.

– Vi är ju inget om inte konsumenterna är nöjda. Vi jobbar i en njutningsbransch och vi vill ju inte vara orsaken till om påsken inte är bra.

Följ ämnen i artikeln