Migrationsverket om Kalalas fall: ”Olyckligt”

Publicerad 2019-06-26

Kalala flydde från regimen Kongo, och försäkrades om att hans familj också skulle sättas i säkerhet.

Men svenska Migrationsverket menar att han kan ha missuppfattat.

– Det är olyckligt om han upplever att han fått ett löfte om att hans familj kan komma till Sverige, säger Johanna Måhlén från Migrationsverket.

Chauffören Kalala vittnade i en stor mordrättegång i Kongo Kinshasa, och akutevakuerades av UNCHR, FN:s flyktingkommissariat till Sverige 2016. Men hans fru och barn har fortfarande inte fått komma hit, trots att de enligt Kalala tvingas leva gömda av rädsla för att bli våldtagna och dödade. Enligt både FN och Amnesty har frun trakasserats av kongolesiska regimen på grund av Kalalas vittnesmål.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har familjen samtidigt som denna artikel skrivs fått flytta till UNHCR:s lokaler i Kongo, på grund av hotbilden.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen har dock avslagit familjens ansökningar om att få skydd i Sverige.

Enligt Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket är en anledning den nya, tillfälliga flyktinglagen som infördes 2016, kort efter att Kalala kommit hit.

– Därmed skärptes kraven bland annat för försörjning av de familjemedlemmar som kommer till Sverige på anknytning, säger hon.

Kalala blev vittne till ett mord  - och tvingades lämna sina barn i Kongo.

Reglerna innebär bland annat att man måste ha en tillräckligt stor inkomst samt en lägenhet där max två barn får dela på ett sovrum.

När Kalalas familj ansökte stod han fortfarande i bostadskö för att få en större lägenhet på orten där han bor i Sverige. Migrationsdomstolen avslog därmed, eftersom lägenheten han då bodde i var för liten.

Kalala tillhörde en särskild grupp akuta och prioriterade flyktingfall. De utgjorde 450 personer av nära 29 000 flyktingar till Sverige 2016. Som akutfall får man ofta hjälp med att boka sin flygresa till Sverige och i stort sett alla får permanent uppehållstillstånd.

Men deras anhöriga bedöms utifrån samma svenska lagar och regler som alla andra flyktingfamiljer.

Kalala hävdar att han fått ett löfte från UNHCR om att familjen skulle få återförenas i säkerhet, men det är inget Migrationsverket känner till.

– Det är olyckligt om han upplever att han fått ett löfte om att hans familj kan komma till Sverige, det är inte så Migrationsverket har formulerat informationen till UNHCR, säger Johanna Måhlén.

Aftonbladet har varit i kontakt med representanter för UNHCR i Kongo Brazzaville men inte fått svar än.

UNHCR:s talesperson i Sverige, Caroline Bach kan inte uttala sig om det specifika fallet, men säger att organisationen generellt trycker på vikten av att flyktingfamiljer ska få vara tillsammans.

– Återförening av familjer som separerats när de flytt krig och konflikter är en jätteviktig del i asylprocessen. Att vara separerad från sina familjemedlemmar har en negativ effekt på integrationen men också på flyktingars mentala hälsa. Det är mycket traumatiserande, speciellt för barn, säger hon.