Miljonbidrag mot hedersvåld och förtryck

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten. Arkivbild.
Foto: ESTER SORRI ester@sorri.se
Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten. Arkivbild.

Att minska kvinnlig könsstympning och att belysa synen på funktionsnedsatta kvinnor i arbetslivet – det är två av de projekt som får statsbidrag av Jämställdhetsmyndigheten.

Hedersrelaterat våld och funktionsnedsättning stod i fokus när Jämställdhetsmyndigheten delade ut tio miljoner kronor.

– Det är två väldigt viktiga frågor där vi ser att bristen på jämställdhet ger allvarliga konsekvenser för den enskilda individen, säger Lena Ag, generaldirektör vid Jämställdhetsmyndigheten, under en pressträff i Almedalen.

Sammanlagt tolv organisationer får i år dela på statsbidraget med syfte att främja jämställdhet mellan kvinnor och män. I år har Jämställdhetsmyndigheten fokuserat på projekt för ekonomisk jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning samt på insatser som ska förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

"Mellan stolarna"

Stiftelsen Fryshuset och verksamheten Elektra som arbetar med stöd till unga med hedersproblematik tilldelas nästan en miljon kronor. Deras projekt är riktat till unga HBTQIA+ personer (det vill säga homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersex-personer, asexuella plus övriga sexualiteter och könsidentiteter) som utsätts för hedersvåld eller förtryck.

– Den här målgruppen, ungdomar med HBTQIA+ identitet, har fallit mellan stolarna när det gäller hedersfrågan, säger Armin Azadkhah, verksamhetsansvarig vid Elektra, till TT.

– Det ska bli sjukt roligt och givande att jobba med målgruppen och fånga upp dem.

Pengar mot könsstympning

Andra organisationer som får bidrag är Actionaids projekt med syfte att minska förekomsten av kvinnlig könsstympning och Juventas Ungdomsjour i Södertälje som ska arbeta för att förebygga att killar utsätts för eller utsätter andra för hedersförtryck.

DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet tilldelas närmare 1,5 miljoner för att med hjälp av filmer belysa att kvinnor med funktionsnedsättning osynliggörs i arbetsliv och samhälle.

Förra året delades sammanlagt 15 miljoner kronor ut till 16 organisationer. RFSL, Bris, Astma- och allergiförbundet och organisationen Mensen var några av dem som fick ta del av pengarna 2018.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN