Uppfödare: Väldigt känsligt ämne

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Pontus Lundahl/TT
"Det finns ingen annan ras som är som en mops", säger uppfödaren Johanna Sällberg

NYHETER

Det finns stora problem med de trubbnosiga hundraserna. Men ämnet är känsligt och uppfödare känner att de är under attack av veterinärkåren.

Bonden Johanna Sällberg i Södertälje i Stockholm är van vid att avla alltifrån får till hästar och hundar. Hundrasen mops ramlade hon in på för sex år sedan, och för några veckor sedan föddes en ny kull små trubbnosiga valpar.

– Det finns ingen annan ras som är som en mops. De är alltid glada, lyckliga och vänliga och vill vara med dig oavsett vad du gör, säger hon.

Men visst har rasen problem, det erkänner Johanna Sällberg. Hon tycker att det är viktigt att det görs en noggrann utredning för hur selektionen av mopsar ska ske framöver. Hon är själv noga med att välja rätt och sålla bort. Precis som hon gör när det gäller uppfödningen av får och hästar.

– Jag jobbar stenhårt med att försöka hitta individer som har en lite längre nos. Nosknappen måste komma ut lite grann.

– Om någon av mina tikar skulle få en valp som får problem och behöver opereras så väljer jag genast bort den tiken för avel.

Trubbnosiga hundars hälsobekymmer är en mycket känslig och kontroversiell fråga.

– En del uppfödare är upprörda mest hela tiden. När det gäller hundar så är det så mycket mer känslomässigt, säger Johanna Sällberg.

– Men jag tror att det är viktigt att vi bemöter det sansat, så att det inte blir den här pajkastningen som pågår starkt just nu från båda håll.

Publicerad: