USA

Könsfest bakom förödande skogsbrand

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Över 3 000 människor flydde från sina hem när en skogsbrand rasade i El Dorado Ranch Park i Kalifornien.

Orsaken till infernot?

Ett kalas för en kommande bebis.

Under lördagsmorgonen, strax efter klockan 10 lokal tid, började skogen brinna i nationalparken i El Dorado Ranch Park i Yucaipa, drygt tio mil öster om Los Angeles.

På söndagskvällen hade elden slukat 7 000 hektar skog. Över 3 000 människor tvingades lämna sina hem medan elden spreds.

Skogsbranden var en av flera pågående bränder som fick guvernören Gavin Newsom att utlysa undantagstillstånd i delar av Kalifornien.

Hundratals personer på en camping i Sierras nationalpark, omringade av lågorna, uppmanades att hoppa ned i vattnet för att ta skydd. Över 200 personer kunde senare evakueras med militära Blackhawk-helikoptrar.

Delstaten har tampats med mängder av rasande skogsbränder den senaste tiden, delvis en effekt av rekordhöga temperaturer under sommaren. I Death Valley uppmättes världsrekord i hetta tidigare i augusti, då termometern sköt i höjden med hela 54,4 grader.

Men just branden i El Dorado-parken berodde inte på torr vegetation i kombination med obarmhärtiga solstrålar, något som Sky News var först med att rapportera.

Brandflyg ovanför branden i Yucaipa, Kalifornien.

Pekpinne från brandkåren

Enligt ett uttalande från Kaliforniens brandkår, Cal Fire, orsakades branden i El Dorado nämligen av en rökmaskin och pyroteknik under en fest där en kommande bebis kön skulle avslöjas för kalasets gäster.

”Vi vill påminna allmänheten om att med de torra marker och brandfarliga väderförhållanden som just nu råder så krävs det inte mycket för att starta en fullt utvecklad skogsbrand. De som är ansvariga för att starta bränder på grund av oaktsamhet eller olagliga aktiviteter kan hållas ansvariga såväl ekonomiskt som rättsligt” skriver brandkåren på Twitter.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nationalparken står i lågor: ”Hoppa ner i vattnet”

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Kalifornien

Skogsbränder

Bränder

Fyrverkerier

Gavin Newsom

Los Angeles