”Vi har klarat oss eftersom operationer skjutits fram”

Publicerad 2020-06-14

Färre personer har gett blod under pandemin jämfört med samma period förra året.

I Skåne har blodcentralerna och blodbussarna tappat omkring 1 700 blodgivare, enligt Ingrid Johansson som är ordförande på GeBlod.

Nu behöver de fylla på sina lager inför sommaren då fler operationer väntas.

Johansson uppger att blodlagret är stabilt i Skåne, så som det är nu. Men betonar att det kan ändras snabbt och att fler operationer kommer att starta igång nu, lite vart eftersom.

– Det är jätteviktigt att blodgivarna kommer i en strid ström, stabilt under hela sommaren. Blod är en färskvara som bara kan lagras i sex veckor, så det är inte så att det håller förevigt. Vi behöver nytt färskt blod in i blodbanken varje dag.

– Vi har klarat blodlagret bra under pandemin eftersom sjukvården inte har genomfört så många planerade operationer som är blodkrävande.

I Sverige går det vanligtvis åt en påse blod i minuten, dygnet runt, året om.

Social distansering påverkar

Sverige är självförsörjande på blod, men med knapp marginal. Förra året gav 207 933 personer blod i landet, vilket är omkring 1 000 personer fler än året innan.

Under pandemin har trenden dock gått i motsatt riktning. Färre svenskar i Skåne, liksom i andra delar av landet, har tagit sig till blodcentralerna och blodbussarna. Att omkring 1 700 färre skåningar gett blod beror troligtvis på att många känt sig sjuka, eller ändrat sina rörelsemönster enligt Johansson.

– Det är inte så många som har varit på plats på sina jobb när vi kommit med blodbussen eftersom många jobbat hemma, säger hon.

Nya rutiner under pandemin

Under coronakrisen har blodcentralerna vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning. I Skåne har de inte slutat med drop in-besök, vilket de gjort i andra delar av landet. Däremot är de försiktiga med att ha många i väntrummen, spritar ytorna som de jobbar på mer än vanligt och rekommenderar blodgivarna att inte ta med någon extra person som inte ska ge blod. De har även slutat kalla blodgivare som är över 70, vilket märkts på lagret.

– De är trogna och kommer vanligtvis och ger sina blodpåsar tre till fyra gånger om året, säger Johansson.

Blodcentralerna testar inte blodgivarna för covid-19 eftersom det är en droppsmitta. Viruset sprids inte via blod. Men den som blir sjuk efter får några symtom efter blodgivningen ska i vanlig ordning kontakta blodcentralen så att den kan vidta nödvändiga åtgärder.

”Vi behöver nytt färskt blod in i blodbanken varje dag”, säger Ingrid Johansson.