Oroande trenden: Fler yngre smittas under pandemins andra våg

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-06-27

När allt fler länder släpper restriktionerna ökar antalet unga som insjuknar i covid-19.

Det rapporterar The Guardian.

– Viruset har inte förändrats. Det är vi som har ändrat hur vi beter oss, säger Ali Mokdad, forskare i hälsodata på Washington universitet.

Man har sett det hända i länder som USA, Israel och Portugal. När de strikta restriktionerna slopats har antalet personer under 40 år som insjuknat skjutit i höjden.

I USA visar siffror från främst delstater som Texas, Florida och Arizona en skillnad i åldern på de som smittats nu jämfört med de som blev sjuka före delstaterna öppnades upp igen. Forskare på WHO har noterat trenden och flera experter kallar det för ”andra vågens beteende” – personer utanför riskgrupperna som sänker garden eftersom de tänker att viruset inte kommer drabba dem särskilt hårt. Det skriver The Guardian.

Ungdomar trängs på en strand i Florida, USA.

”Man tror pandemin är över”

– Det är farligt hur positiva nyheter ändrar människors attityd mot pandemin, säger Benjamin Wakefield, del av organisationen Chatham Houses forskarteam i global hälsa, till tidningen.

– Hotet tas inte lika allvarligt och man tror pandemin är över. Den attityden märks redan i hur man ignorerar social distansering på stränder, parker och till och med olagliga rejvfester.

Benjamin Wakefield från Chatham Houses forskarteam i global hälsa.

Det finns de som hävdar att de ökade fallen beror på att fler personer testas. Samtidigt är det i just de delstater som nyligen tillåtit barer och restauranger öppna igen som rapporterar in fler unga som insjuknat. I Florida gick medelåldern för nya fall covid-19 ner från 55 år i mars till under 35 i juni. I Arizona har antalet smittade under 45 år ökat med 20 procentenheter från i mars - från att utgöra 40 procent av alla som insjuknat till 60 procent.

Yngre smittar äldre

– Unga människor är mer benägna att vara ute och ta risker, säger Ali Mokdad, professor i hälsodata på Washington universitet, till nyhetsbyrån AP.

Och fastän friska personer under 40 år inte tillhör någon riskgrupp kan det vara de som för viruset vidare till någon som gör det.

– Viruset har inte förändrats. Det är vi som har ändrat hur vi beter oss, säger Ali Mokdad.

Ali Mokdad, professor i hälsodata på Washington universitet.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln