Kritik när Mexikos president träffar Trump

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2020-07-08

Den omtvistade gränsmuren. Det nya handelsavtalet. Coronapandemin.

Onsdagens presidentmöte mellan Mexikos Andrés Manuel López Obrador och USA:s Donald Trump rör upp starka känslor bland mexikanerna. Merparten av befolkningen ogillar Trump, visar en färsk opinionsundersökning.

Mexikos nye president har anlänt till Vita huset för första gången, och tongångarna från hans amerikanska motsvarighet var mycket positiva.

– Vi har en enastående relation. Relationen mellan USA och Mexiko har aldrig varit närmare än den är nu, sade Donald Trump som valdes till president efter att ha kampanjat med löften om att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Officiellt besöker López Obrador Vita huset med anledning av det nya handelsavtalet USMCA, som just trätt i kraft. Men i Mexiko ses visiten som en eftergift mot en president som upprepade gånger har förnedrat sina grannar i syd.

– Det är ett riskabelt drag. Mexikos president kommer att fångas på bild stående bredvid en person som mexikaner ser som främlingsfientlig, som en rasist och som en ledare som förödmjukat dem. Genom att stå bredvid honom legitimerar López Obrador de ståndpunkterna, säger Denise Dresser, professor i statsvetenskap i Mexico City, till den amerikanska public servicekanalen NPR.

– Jag vill upprätthålla goda relationer med USA. Det är vad vi behöver, sade López Obrador före avresan enligt nyhetsbyrån AFP.

Politiskt syfte

Även om handelsavtalet som ska firas är en trepartsuppgörelse där även Kanada ingår så har den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau avböjt att delta.

Obradors resa möts av kritik från politiska experter och krönikörer i Mexiko, liksom från många vanliga mexikaner.

– Det känns som att vi lägger oss platt för vad den lilla blonda killen bestämmer sig för, säger Luis Prado, taxichaufför i huvudstaden, till nyhetsbyrån EFE.

Donald Trump har setts med onda mexikanska ögon sedan han under sin första presidentkampanj beskrev mexikanska migranter som våldtäktsmän och knarkkurirer. Hans löfte att bygga en gränsmur mellan länderna och utfästelsen att Mexiko ska betala för bygget landade inte heller i god jord i grannlandet i syd.

Vissa kritiker hävdar även att resan sker för nära inpå USA:s presidentval i november, att besöket kan komma att användas i politiskt syfte av Trumpkampanjen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ett tiotal demokrater i den amerikanska kongressen har undertecknat ett brev till Donald Trump där mötet klandras som ett "uppenbart försök att politisera den viktiga USA-Mexikorelationen för egna syften".

López Obrador har tidigare meddelat att han inte kommer att träffa Joe Biden, som med all sannolikhet utses till Demokraternas presidentkandidat senare i sommar, med hänvisning till att det handlar om "ett jobbesök".

Första mötet

Men det finns också fördelar med resan för den mexikanske presidenten. Den distraherar från problem på hemmaplan, bland annat i form av det stadigt stigande antalet coronavirusfall. Drygt 260 000 fall av covid-19 har bekräftats i Mexiko och över 31 000 människor har avlidit, enligt den sammanställning som Johns Hopkins University gör. Precis som Donald Trump har López Obrador konsekvent undvikit att bära munskydd i offentliga sammanhang.

En opinionsundersökning gjord av den mexikanska tidningen El Financiero visade nyligen att 63 procent av landets befolkning har en bra eller mycket bra bild av USA – men att 70 procent har en dålig eller mycket dålig bild av Donald Trump.

Resan är den vänsterorienterade López Obradors första utlandsbesök sedan han tillträdde presidentposten i december 2018. Besöket i Vita huset utgör det första mötet mellan de båda ländernas ledare.

Handelsavtalet USMCA, som ersätter det tidigare Naftaavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, trädde i kraft den 1 juli.