Sommarens 300 vägarbeten är riskfulla arbetsplatser. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sommarens 300 vägarbeten är riskfulla arbetsplatser. Arkivbild.

Farligt för vägarbetare på hemesterfulla vägar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sommarens 300 vägarbeten är riskfulla arbetsplatser. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sommarens 300 vägarbeten är riskfulla arbetsplatser. Arkivbild.

NYHETER

Fyra av tio svenskar uppger att andra trafikanter kör för fort förbi vägarbeten.

Arbetsgivare oroas av den utsatta arbetsmiljön, speciellt en sommar som denna när många tar sig till sina semestermål med bil.

I sommar utförs omkring 300 vägarbeten runt om i landet och anläggningsföretaget Svevia har över 1 000 medarbetare ute på vägarna. En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Svevia visar att endast drygt hälften, 57 procent, av de tillfrågade trafikanterna anser att andra bilister sänker hastigheten i anslutning till vägarbeten.

– Det är stressande för dem. De måste hela tiden vara på sin vakt, säger Olle Öberg, chef för division Drift på Svevia om sina anställda.

Hög risk

Förutom att koncentrera sig på sitt arbete behöver vägarbetarna också hålla ett öga på vad som händer runt omkring dem. När 92 procent av tillfrågade svenskar uppger att de i år kommer att ta bilen till sitt semestermål ger det en fingervisning om hårt tyck på vägarna som redan sedan tidigare anses vara en riskfylld arbetsplats.

– De som går bakom en asfaltläggare går i några kilometer i timmen och bilarna kör i 70-80 kilometer i timmen, då räcker det med att du tar ett steg ut i sidan och du blir påkörd, säger Öberg.

I anslutning till vägarbeten försöker man få bilister att sänka hastigheten men Olle Öberg är inte förvånad över undersökningens resultat som vittnar om att det ofta misslyckas.

– Respekten är för dålig tyvärr. Man ger sig inte tiden att sakta ner och tänka på de här människorna som jobbar på vägarna, säger han.

Ökad tillsyn

Trafikpolisen i region Väst vittnar också om att det är mer regel än undantag för bilister att passera vägarbeten i för hög hastighet. I regionen har man ökat tillsynen generellt, men speciellt vid vägarbeten efter att en vägarbetare blev påkörd i Göteborg i början av sommaren. Antalet hittills omhändertagna körkort under sommaren är rekordhögt i regionen.

"På fyra dagar har vi omhändertagit 55 körkort på platser där vägarbeten pågår", säger Martin Petersson, trafikpolis i Göteborg, enligt polisens hemsida.

När de tillfrågade i undersökningen svarar på om de själva följer hastighetsbegränsningarna förbi ett vägarbete uppger 58 procent att de alltid gör det och 39 procent att de oftast gör det.

Publicerad:

LÄS VIDARE