Polis sköt mot bil efter misstänkt mordförsök

TT

Publicerad 2020-07-12

En polisbil prejades och en polis höll på att bli påkörd vid en insats i Lerum under lördagsnatten. Arkivbild.

Två män har gripits vid en dramatisk insats efter ett mordförsök i Lerum. Gärningsmännen försökte preja en polisbil, och sedan köra på en polis, som då avlossade ett skott mot flyktbilen.

Händelsen tog sin början under lördagskvällen när två män tog sig in i en bostad i Olofstorp, norr om Göteborg, där de attackerade bostadsägaren med slag. Gärningsmännen lämnade platsen i en bil som senare upptäcktes av polis i Gråbo, ännu längre norr om Göteborg. När polisen skulle stoppa bilen försökte föraren preja polisbilen.

– Just den händelsen var dramatisk. Det blev en konfrontation – en plåtkonfrontation, mellan bilen och polisbilen – och i samband med det öppnar en kollega dörren för att gå ut och stoppa dem och då försöker de köra på honom. När det skedde sköt polisen mot bilen som försvinner från platsen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Bilen hittades senare övergiven i Trollhättan.

– Där hade vi en hundpatrull som anträffade en av männen gömd i skogen och han hade bilnyckeln i fickan. Efter inre spaning fick vi fram en adress där den andra mannen kunde befinna sig.

Ingen skadades eller behövde uppsöka sjukhus i samband med händelserna. Det har nu skrivits en anmälan om försök till mord, misshandel och hemfridsbrott.

Särskilda åklagarkammaren kommer även att utreda händelsen kring polisens skottlossning.

Följ ämnen i artikeln