M-ledaren till attack mot Löfven: ”Skickar farliga signaler”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hårt kritiserade Annika Strandhäll (S) får sitta kvar som minister.

Ulf Kristersson anklagar nu regeringen för att gå samma väg som Ungern och Polen - och politisera myndigheter.

– Det är så ohederligt. Han sjunker allt lägre, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Med bara tre rösters marginal får Annika Strandhäll sitta kvar som socialförsäkringsminister. Det blev utgången av misstroendeomröstningen i riksdagen som hölls vid lunch på tisdagen.

Moderaterna väckte misstroendeförklaring mot Strandhäll i mitten av maj. Partiledaren Ulf Kristersson beklagade utgången efteråt:

– Det är en väldigt stor andel av riksdagen tycker att hon missbrukat sin ställning, jag beklagar att inte alla drog samma slutsats.

Centerpartiet bestämde sig sent på måndagskvällen för att lägga ner sina röster. Partiet menar att Strandhäll förtjänar kritik, men inte tillräckligt för att hon ska få lämna regeringen.

– Varje parti måste fatta sina egna beslut. Att Socialdemokraterna tycker att makt går före rätt har vi vetat under lång tid. Nu tycker uppenbarligen andra partier likadant, sa Ulf Kristersson efter omröstningen.

Jämför Sverige med Polen och Ungern

Bakgrunden till misstroendet mot Strandhäll är ministerns agerande då Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparkades. Ulf Kristersson anser att dagens utgång skickar signaler om att myndighetschefer i framtiden måste ta partipolitisk hänsyn för att inte förlora jobbet.

Han drar paralleller till hur det ser ut i andra EU-länder där regeringen kopplar ett hårt grepp om myndigheter. Han ville inte gå in på vilka han har i åtanke men de länder som varit omskrivna i sådana sammanhang är Polen och Ungern.

– Sverige har ofta mycket högt tonläge mot andra länder som politiserar sin statsförvaltning, på mycket goda grunder. Nu gör Sverige i princip samma sak. Man skickar en tydlig signal att den som inte gör som regeringen vill kan bli av med jobbet. Det är en farlig signal.

Löfven: Han sjunker allt lägre

Stefan Löfven reagerar mycket kraftfullt på Ulf Kristerssons uttalande.

– Det är så ohederligt. Han sjunker allt lägre. En regering ska kunna styra en inriktning på en myndighet, säger Löfven.

Att nästan hälften av riksdagens ledamöter saknar förtroende för Strandhäll kommenterar Löfven med:

– Statsrådet fortsätter sitt arbete, det är inte yrkat för något misstroende. Det är reglerna som gäller.

Hur han kommer agera om KU kritiserar Strandhäll vill Löfven inte uttala sig om.

Högt tonläge

Reaktionerna på Centerparitets val att lägga ner sina röster har varit hårda. KD-ledaren Ebba Busch Thor kallade C för ett ”lydparti” åt S och antydde att Annie Lööf svikit sitt löfte till väljarna om att vara en ”liberal nagel i ögat” på regeringen.

– Jag har noterat att Ebba Busch Thor och hennes partikamrater kallat oss för quislingar och lydparti. Jag tar inte det så allvarligt. Jag tycker det är viktigt att höja den retoriska nivån, sa Annie Lööf.

Annika Strandhäll är kritisk till att oppositionen inte inväntade KU:s granskning.

– Det här är ett politiskt spel som jag tycker är ganska ovärdigt, säger hon.

Laddar Live Upplevelse

.

1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery / TT
Omröstning om misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll i riksdagen.
Publicerad:

LÄS VIDARE