Åtta personer har rymt från förvar – firade ned sig med lakan

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtta personer rymde i natt från Migrationsverkets förvar i Märsta.

Rymlingarna ska ha sågat sig ut genom byggnaden – för att sedan fira ned sig till marken med hjälp av lakan.

Sju av dem är nu efterlysta.

Under natten rymde åtta personer från Migrationsverkets förvar i Märsta. Polisen larmades vid 01-tiden. Personerna ska ha kastat ut ett lakan genom ett hål som de använt för att fira ned sig till marken, något som UNT var först med att rapportera. Enligt UNT rör det sig om åtta män i 20–30-årsåldern.

– En boende har på något sätt via besök fått fatt i ett sågblad. Sedan har man ägnat sig åt att såga igenom plåten till ventilationsluckan i rummet och ytterligare ett hål som man sedan firat sig ut igenom med hjälp av lakan, säger Tommy Harnesk, sektionschef och ansvarig för förvaret i Märsta.

Spacklat för – med tandkräm

Förvaret är bemannat dygnet runt.

Hur kunde detta hända?

– Vi gör allmänna genomsökningar och vi får också visitera förvarspersoner. Men i det här fallet hade man täckt för hålet mellan sågningarna med väv, och även spacklat igen med tandkräm, säger Tommy Harnesk, som menar att man är bakbunden av lagen.

Åtta personer rymde i natt från Migrationsverkets förvar i Märsta.
Foto: CAROLINA BYRMO
Åtta personer rymde i natt från Migrationsverkets förvar i Märsta.
Foto: CAROLINA BYRMO
Hålet i fasaden hos Migrationverket där männen tog sig ut.

– Vi har inte legala möjligheter att söka igenom den privata sfären i rummet. Om en person har en väska med kläder där så får vi inte söka igenom den, även fast det kan ligga ett rakblad där. Vi har påtalat detta för regeringen. Rummet är som en frizon där man i princip kan göra vad man vill.

Han säger dock att händelsen är att betrakta som ett misslyckande.

– Det är det solklart, vårt uppdrag är att hålla personer i förvar och det har vi misslyckats med. Vi ska utreda detta internt för att undvika att det kan hända igen.

Söks av polis

En av personerna har polisen återfunnit. De övriga sju är efterlysta.

– Det finns eventuellt en brottsmisstanke om skadegörelse på en dörr i samband med att personerna avvek, säger Anders Bryngelsson på polisens regionledningscentral.

Foto: CAROLINA BYRMO
Tommy Harnesk, Förvarschef Migrationsverket i Märsta.
Publicerad: