Efter sex års tystnad kommer nytt album från Assblaster

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De har blivit listade som ett av Sveriges tyngsta band, utkastade från sina egna gig och brukar dubba sina fans. För Aftonbladet berättar Uppsalabandet Assblaster om nakna spelningar och hur allt började med en oxfilé som snoddes från Etage – och nya albumet som släpptes på Alla hjärtans dag.
– Det är det bästa albumet sedan Roxettes ”Look Sharp”, säger Ax Wax som spelar elgitarr i bandet.

Ofta avklätt på Assblaster-spelningarna.
Foto: Adam Vadi Dris
Ofta avklätt på Assblaster-spelningarna.

Berättelsen om Assblaster börjar för tio år sedan, när Ax Wax och bandets före detta trummis träffades över en stulen köttbit.

— Jag träffade honom på Fellini, som då var en hårdrocksbar i Uppsala. Han hade med sig en oxfilé i fickan som han hade snott från Etage. Då tänkte jag: ”Vad håller den här killen på med? Vi måste starta ett band.” Vi sprang runt hela den kvällen med oxfilén, spelade fotboll med den hela vägen hem, sen stekte vi på den vid fem på morgonen. Mer människor hoppade på tåget och efter en kort tid fick vi vårt första gig.

”Pånyttfödelse”

Efter det blev det två album, otaliga spelningar och en framsida på Classic Rock UK. Och nu kommer ett tredje album – Blastphemy Vol III: Hold My Beer. En platta som kommer sex år efter senaste släppet – och som spelades in två gånger.

— Det blev svinbra tycker vi, man tycker ju alltid precis när man blir klar att ”det här är den bästa som har gjorts”. Det är väl den här och ”Look Sharp” med Roxette. Jag tänkte först beskriva den som mogen men sen läser jag igenom låtlistan och ser att vi har fel (bland låtlistan återfinns ”Asstrounaut” och ”Douchebag dream”, reds anm.) Det är bra bredd på den här plattan, supermycket energi. Frenetiskt spelat, det är jävligt mycket hjärta. Vi ville hitta helt rätt. Att det dröjde sex år – vi har som band, sammanlagt genomgått fem barnafödslar och så en pånyttfödelse av en i bandet.
Pånyttfödelse?
– Vi har från början gillat att rulla hatt (festa, reds anm) men nu i medelåldern kommer alla komplikationer av att ha rullat för mycket hatt. Vi har brottats med sjukdomar, medicinska grejer som har varit superallvarliga. En var oerhört illa ute. Därav pånyttfödelsen.

Foto: Assblaster/YouTube
Den nakna traditionen började redan på bandets första gig.

Avklädda spelningar

Något som sticker ut på Assblasters spelningar är att det snabbt blir väldigt avklätt och att många i publiken står mer eller mindre nakna.
— Det är inget jag tar ansvar för, säger Ax Wax. Det har hängt med oss sedan första giget. Låt för låt tog de av sig plagg efter plagg. Tillslut var det ganska stökigt. Folk tycker att det är kul, för folk fortsätter. Man kanske har jobbat hela veckan och vill känna sig fria. Det är väldigt kul att erbjuda den plattformen för människor. Men eventuell avkläddhet är såklart valfri.
Något annat som sticker ut är att bandet, som bara vill medverka med sina artistnamn i media, även ger artistnamn åt fans och medlemmar i publiken under varje spelning. De döps eller dubbas till nya alter egon, om man så vill.

– Nu på närmaste spelning är det 14 stycken som ska få nya namn. Det skapar gemenskap och ännu mer frihet med ett alter ego, säger Ax Wax.

Blastphemy Vol III: Hold My Beer släpps 14 februari och finns på streamingtjänster. Bandet uppger att de absolut inte kommer att turnera – men det kommer att giggas i Uppsala, Borlänge, Fagersta, Stockholm, och Finland. 15 februari spelar de på Williams Pub i Uppsala.

Foto: Assblaster
Gitarristen Ax Wax.
Publicerad:

LÄS VIDARE